Spare i fond? Spar smart med disse enkle tipsene
Visste du at man anbefales å spare pengene sine i fond fremfor å plassere de på sparekonto? Om du allerede er kjent med dette, så er det ingenting som bør holde deg igjen fra å komme i gang med fondssparing. Det er heller ikke så komplisert som man skulle tro! Her følger våre enkle tips til hvordan man kan spare smart ved å spare i fond.
Vi alle vet at det er lurt å spare, men det er ikke alle som har tatt konkrete grep rundt sparingen sin. Er du kanskje en av disse?
Kom i gang med fondssparing
Som nevnt er det å spare i fond optimalt for deg som allerede har planer om langsiktig sparing. Du kan selvsagt også spare i fond når det kommer til kortsiktig sparing. Du finner en mer konkret forklaring på de ulike fondstypene nedenfor. Har du anledning til å spare, så vil det være trygt å spare i fond. Du trenger heller ikke å ha mange ledige midler for å spare et lite beløp hver måned.
For å komme i gang med å spare i fond eller bank, så er det alltid lurt å se hvilke alternativ banken din har. De aller fleste banker har en enkel løsning for den som vil spare i fond. Enten vil man kunne komme i gang med å spare i fond ved å benytte bankens digitale løsning, eller man kan ta kontakt med bankens rådgivere som vil hjelpe en med å komme i gang.
3 ulike typer fond til sparing
Det finnes 3 ulike typer fond du kan spare i, hvor hver av dem har ulike formål når det kommer til langtidssparing og korttidssparing. Det vil også være avhengig av hvor høy risiko du er villig til å ta. De ulike typene er:
- Kombinasjonsfond
- Rentefond
- Aksjefond
Rentefond – tjene penger på renteinntekt
Ved å velge disse fondene til sparing, vil du få gevinst basert på fondets renteinntekt. Her er risikoen lav, så inntjeningsmulighetene er også lavere enn om du skulle gått for sparing i et aksjefond. Med sparing i rentefond slipper du å ha is i magen, for her vil det kun være små svingninger.
Aksjefond – høy risiko, men også høy avkastning
Om du skal spare lenge, og du har en sterk mage når det kommer til de ulike svingningene som oppstår fra tid til annen, så er det beste alternativet å velge aksjefond. Selv om risikoen er høy, vil det likevel være tryggere enn å velge enkeltstående aksjer som sparemetode ettersom alle midlene fordeles på flere børsnoterte selskaper.
Kombinasjonsfond – spar i både rentefond og aksjefond
Det ligger i ordet; for kombinasjonsfond er en kombinasjon av sparing i rentefond og aksjefond. Om du går for dette vil du også her slippe store svingninger, og du vil kjenne at du har mer kontroll på sparingen din. Du kan også fordele slik du ønsker, slik at du f.eks. kan ha 70 % i aksjefond og 30 % i rentefond.
Ta også en titt på våre 6 beste sparetips, slik at det blir enkelt for deg å spare i fond.
Har du planer om langtidssparing? Gå for sparing i fond
Det er bedre å gå for å spare i fond fremfor å spare på en vanlig bankkonto. Det er fullt forståelig at du er redd for risiko, men om du velger lav risiko på fondssparingen, vil du slippe den bekymringen.
Anbefalingen går på å investere pengene, fremfor å oppbevare dem.
En sparekonto vil ikke gi deg noen avkastning, den vil kun passe på pengene dine. Derfor anbefaler vi deg å gå for sparing i fond når du først skal begynne å spare. For langsiktig sparing kan vi anbefale å gå for sparing i aksjefond og kombinasjonsfond.
Spare i fond til barna
Vi kan ikke nevne det nok. Ikke gå for å spare på en sparekonto, men gå heller for å spare i fond. Om du ikke tør å se på svingningene på markedet, vil det være best for deg å spare i fond med lav risiko. For langtidssparing kan du også velge å gå for medium risiko i fondssparingen din – særlig om du skal spare til barna dine. Barna er fremtiden, og etter våre beregninger er fremtiden minst like kostbar som den er i dag. Så begynn sparingen i dag!
Vi har også skrevet en artikkel om enkle tips for å lære barna mer om sparing og verdien i penger. Den kan du lese her.
For kortsiktig sparing kan du også spare i fond
Historien tilsier at du har alt å vinne på å spare i fond, men det er likevel aldri noen garanti. Så selv om du forventer å oppnå avkastning, vil det ikke være en forsikring på det. Sparing i rentefond passer for deg dersom du er redd for å ta en høy risiko slik det vil være å spare i aksjefond. Det er også for deg som syns det er å kaste bort penger å ha pengene stående på en sparekonto. Rentefond passer best å gå for om du skal spare i en kortere periode eller under 5 år. Om du skal spare lenger, kan du velge å gå for sparing i kombinasjonsfond eller aksjefond.
For kortsiktig sparing kan vi anbefale å gå for rentefond. Nedenfor vil du også få en indikasjon på risiko kontra avkastning i vårt diagram for de ulike fondstypene.
Dette må du vite før du sparer i fond
Fondssparing med lav risiko gir lav avkastning – Fondssparing med høy risiko gir høy avkastning. Dette kan være lurt å tenke gjennom før du plasserer alle midlene dine i fond med høy risiko bare fordi du ønsker å gå for høy avkastning.
Her har vi samlet noen punkt du bør gå gjennom før du kommer i gang med å spare i fond:
- Hva er målet med sparingen?
- Tåler familien at alle penger spares i fond?
- Finn ut hvilken fondstype som passer for deg
- Velg riktig risikonivå for ditt liv
- Gå for rentefond om du er usikker
- Trenden viser at det er trygt å spare i fond, men vær bevisst på risikoen
Hos Finansportalen (ressurs fra Forbrukerrådet) finner du en oversikt over alle tilgjengelige fond samt priser, gebyr og beregnet avkastning for disse. Lenken er ikke sponset. Her vil du se at fond gir mange flere alternativ enn 3, slik vi har nevnt lenger oppe, men våre nevnte tre, aksjefond, kombinasjonsfond og rentefond er hovedgruppene.
Dette er avkastning (når vi snakker om å spare i fond)
Når du velger å spare i fond, vil pengene du spare utgjøre en investering. Når investeringen din øker i verdi, innenfor en viss tidsperiode, vil du ha oppnådd en avkastning. Kort fortalt er det altså det du har oppnådd av verdi eller utbytte på investeringen din.
Fondskalkulator for enkel utregning av avkastning
De fleste banker vil som nevnt ha en veileder til deg for å hjelpe deg med å komme i gang med fondssparing, men det finnes også ulike fondskalkulatorer tilgjengelig på nett.
FAQ – Ofte stilte spørsmål
Hva betyr det å spare opp i et fond?
Når du sparer opp i et fond fordeler du pengene dine på ulike selskaper. Slik vi kjenner historien, vil du kunne oppnå bedre avkastning med sparing i fond enn ved å spare på en sparekonto. Alle fond har en egen forvalter som styrer investeringen din slik at du skal oppnå avkastning og gevinst.
Hvordan spare opp i et fond
Bankene i Norge har gode veiledere og digitale verktøy som hjelper deg med å komme i gang med å spare i fond. Her kan du legge inn hvilken risiko du ønsker å ta med sparepengene dine. Etter hvert som du fyller opp pengene på fondene dine, vil du også se at avkastningen øker.
Er det best å spare opp i et fond eller betale ned på lånet ditt?
Vi anbefaler å sørge for å betale ned på lånet ditt før du velger å spare høye summer hver måned. Dette gjelder særlig om du har høy og kostbar gjeld til ulike instanser, enten det er billån, huslån, kredittlån eller andre lån. Husk at renter på en høy gjeld faktisk er høyere enn det du kan oppnå i avkastning av fondssparing.
Forskjellen mellom et fond og aksjer
Ved å investere i fond blir du en indirekte medeier i flere selskaper, slik at du slipper å plassere alle midlene dine i kun ett selskap. Men om du kjøper aksjer, vil du da også kjøpe en eierandel i selskapet du investerer i. Med fond fordeler du risikoen slik at fallhøyden ikke vil bli så stor, mens med aksjer er risikoen høyere da alt plasseres hos et selskap.
Er det trygt å spare opp i et fond?
Alle penger man investerer har en viss risiko, og på bankkonto vil de alltid stå trygt. For kortsiktig investering bør du overveie nøye før du velger å plassere midlene dine inn i fond. Men for langsiktig investering (sparing over 6 år) så viser trenden at man sitter igjen med avkastning.