Energiprisene er allerede på rekordnivåer og vil stige ytterligere i månedene som kommer. De økte strømprisene har vi ikke kunnet unngå å merke på privatøkonomien og med en stor del av familiebudsjettet som brukes på høye strømregninger, er det fornuftig å se etter måter å redusere mengden elektrisitet vi bruker.
For å unngå å måtte ta opp forbrukslån med medfølgende avgifter og kostnader for å kunne finansiere strømregningen, er det noen få endringer og tiltak du kan gjøre i hjemmet som kan gi betydelige energibesparelser over tid, og bidra til å redusere det gjennomsnittlige strømforbruket ditt og redusere strømregningen. Her får 12 tips til noen enkle tiltak du kan foreta deg for å trimme ned på strømregningen din.
1. Slå av standby-apparater og spar energi
I hjemmet har vi ofte en rekke elektriske apparater og maskiner som står på standby og trekker strøm hvis de tilkoblet til elektrisitet. Disse standby-apparatene kan gjenkjennes ved at de har et lite lys som lyser mens de venter på å bli brukt. Når du ikke skal bruke dem på en stund, så er det lurt å trekke stikkontaktene ut fra strømmen, eller å slå av bryteren til strømledningen, for å unngå at de trekker unødvendig energi.
Selv om vi kan bli lurt til å tro at standby-apparater forbruker lite strøm, vil det over en lengre periode kunne utgjøre en stor forskjell på strømregningen din. Her er det også viktig å være bevisst på at eldre maskiner og apparater ofte er mindre energieffektive og vil derfor trekke mer strøm enn nyere modeller. Hvis du tar deg en runde rundt om i hjemmet vil du sannsynligvis se at du har flere elementer, som du ikke bruker hele tiden, tilkoblet strømmen. Eksempler på typiske elektriske standby-apparater som man kan finne rundt om i hjemmet er blant annet TV, datamaskin og spillkonsoller.
2. Reduser lysbruken
Et av de enkleste tipsene for å spare strøm er å huske å slå av alle unødvendige lys når de ikke er i bruk, eller når du skal ut av hjemmet. Når det er dagslys kan du la det naturlige lys komme inn og unngå å slå på elektrisk lys i det hele tatt i løpet av dagen. Maler du veggene i lyse farger vi lyset reflektere bedre enn fra mørke toner, på denne måten kan for eksempel bruke lyspærer med lavere watt i hjemmet, som vil være billigere i drift.
Vær restriktiv med lysbruken og bare bruk lys når du faktisk trenger det. Det er for eksempel ikke nødvendig å tenne lyset i et helt rom, hvis du kun trenger en liten leselampe. Utstyr derfor hjemmet med funksjonell belysning som kun brukes når det er spesifikke behov. Nattbordslys, leselamper, underskapslys og skrivebordslys er noen eksempler på arbeidsbelysning som kan brukes i spesifikke situasjoner, uten å måtte skru på hele belysningen i det aktuelle rommet.
3. Skift til energieffektive lyspærer
For enda bedre strømsparing når det kommer til lysbruk, er et effektivt tiltak å skifte lyspærer til mer strømbesparende lyspærer. En LED-lyspære bruker vesentlig mindre strøm enn vanlige lyspærer. LED-lys bruker opptil 80 prosent mindre energi for å levere samme mengde lys som alminnelige lyspærer.
Energibesparende lyspærer kommer også i mange forskjellige former, farger og intensiteter, slik at du ikke trenger å gå på kompromiss med noe. De når også full lysstyrke umiddelbart og fungerer godt med lysbrytere som kan dimmes. LED-lys er noe dyrere enn vanlige lyspærer som bruker mer energi, men de vil både vare lenger samtidig som strømkostnadene vil balansere seg over tid ettersom at du sparer mer energi.
4. Ikke bruk mer strøm enn nødvendig
Forskning viser at nordmenn vil ha billig strøm, og ofte er det mye strøm og penger å spare ved å ta noen mer gjennomtenkte strømbesparende valg i løpet av en dag. Ikke start oppvaskmaskinen og vaskemaskinen hvis de ikke er helt fulle. Det å samle tøy- og oppvask til færre vasker i løpet av en uke kan bety mye for den samlede strømregningen.
Slå av for elektrisk varme når du er bortreist, og skru av unødvendige elektriske apparater. Er du borte over en lengre periode kan det lønne seg å tømme kjøleskapet og slå det helt av. Nå kan man også kjøpe apparater som kan styres via apper, og dette gjør det lettere å regulere strømbruken og innstille apparatene til å kjøre på programmer og innstillinger som kan være strømbesparende.
5. Lufttørk klær og oppvask
Tørketrommelen er en av de største energislukerne i hjemmet, og kutter du ut tørketrommelbruken ved å lufttørke klærne, vil det spare veldig mye strøm. Hvis du ikke kan unngå tørketrommelen, så velg et strømsparende program, selv om det i noen tilfeller kan ta lengre tid.
Hvis du bruker en oppvaskmaskin, så dropp det oppvarmede tørkeprogrammet ved å tørke oppvasken med et kjøkkenhåndkle istedenfor. Du kan også la døren til oppvaskmaskinen stå åpen og tillate lufttørking for å spare strøm og penger.
6. Vask klær ved en kaldere temperatur
Å vaske klær ved en kaldere temperatur er en enkel måte å spare energi på. Når vannet i vaskemaskinen ikke skal varmes opp til maksimal temperatur, vil det være penger å spare på strømregningen. Moderne vaskemaskiner, og kvaliteten på dagens vaskemidler, er designet for kald vask. Derfor vil du også kunne få rene, nyvaskede klær selv når de vaskes på et kaldere vaskeprogram.
Vasking på 30 grader i stedet for 40 grader kan bidra til å redusere energiforbruket ditt betraktelig, og hvis du kan kutte ut én tøyvask i vaskemaskin per uke, vil du kunne redusere den årlige energiregningen din vesentlig.
7. Skru ned varmen eller kjølingen i hjemmet
Et tiltak som kan utgjøre en stor forskjell på strømregningen er å redusere henholdsvis oppvarming og nedkjøling av boligen. Når vi går mot vintermånedene og slår på radiatorer, varmeovner og andre elektriske varmekilder, kan det være gunstig å sette ned temperaturen med et par grader, fra for eksempel 25 grader til 22 grader, og ta på deg ekstra klær hvis du fryser.
Det samme gjelder hvis du har et klimaanlegg installert. Her kan du vurdere å heve temperaturen litt med noen grader, men likevel holde temperaturen på et komfortabelt nivå. Selv om du kjøper det mest effektive klimaanlegget, varmeapparatet eller varmtvannsberederen på markedet, bør du være bevisst på at energibesparelsene ofte også er avhengig av innstillingene du velger. De fleste nyere apparater har strømbesparende program innebygd, som kan være hensiktsmessige å velge når du ønsker å redusere strømforbruket.
8. Spar strøm ved å ta kortere dusjer
Vi kjenner alle følelsen av et deilig, langt og varmt bad, men det krever generelt bare mer strøm når vannet skal varmes opp og holdes varmt over en lengre periode. Du kan spare på strømmen ved først og fremst å korte ned på tiden du bruker i dusjen, men du kan også være mer effektiv med vannet som forbrukes. Du kan for eksempel skru av vannet når du skal ta på sjampo i håret eller såpe på kroppen, og skru vannet på igjen når du er klar til å skylle deg.
9. Unngå å bruke strøm når det er dyrest
Strøm er typisk dyrest når den er høyt belastet. I hverdagen vil det ofte være fra ettermiddagen til kvelden, fra rundt kl. 17–20 når de fleste kommer hjem og skal lage middag, vaske klær, bruke oppvaskmaskin, se på TV og gjøre alle sine daglige gjøremål i hjemmet. Strømmen er billigst om natten, så hvis det er mulig kan det være en fordel å flytte strømforbruket bort fra disse høyt belastede tidene på døgnet, til for eksempel på natten.
10. Invester i energibesparende apparater
Når du skal kjøpe nye hvitevarer, bør du se på energiforbruket. Denne typen produkter er merket med et energimerke som viser energieffektiviteten, og jo høyere energimerking, dess mindre strøm vil apparatet forbruke. De mest energisparende produktene kan være dyrere, men ser man på produktets levetid, som typisk er mange år, vil det lønne seg å investere i et apparat som også gir mulighet for å bruke mindre strøm når det er i bruk.
11. Hold øye med strømforbruket
Følg med på ditt reelle strømforbruk og kartlegg om det samsvarer med det gjennomsnittlige strømforbruket for en husstand i Norge. Oppdager du at du har et strømforbruk som er høyere enn gjennomsnittet, bør du kartlegge faktorer for det økte strømforbruket. Følger man regelmessig med på strømforbruket sitt, kan det være en medvirkende faktor til at man tenker seg mer om når det kommer til strømforbruk, og benytter seg av strømbesparende tiltak i hjemmet.
12. Bytt strømleverandør
Det å bytte til en ny strømleverandør er enkelt å gjøre og kan spare deg penger på strømregningen. Det er også raskt å bytte strømleverandør, slik at du slipper å vente unødvendig lenge før din nye strømavtale trer i kraft. Du mister heller ikke strømforsyning for en periode når du skal skifte leverandør, så det er heldigvis ikke noe å bekymre seg for.
Før du skifter leverandør kan det være hensiktsmessig å benytte seg av en sammenligningstjeneste for strøm, slik at du finner den beste avtalen som er på markedet. Når strømprisene er på det nivået som de er på nå kan det, tillegg i til å iverksette tiltak for å spare penger på strømmen, lønne seg å også se på andre måter å kutte ned forbruket på. Med disse 6 sparetipsene vil du kunne spare mer penger og få en bedre overordnet privatøkonomi.