Lønn er en viktig faktor for alle.
Lønn er det man får utbetalt når man er arbeidstaker. Det er også mulig å tjene penger på annet vis, ved for eksempel å starte/drive et eget firma eller investere i aksjer, men da kaller man det gjerne for fortjeneste eller utbytte. For de aller fleste som har vært på arbeidsmarkedet de siste 50 årene, har det vært gode tider. Vår kjøpekraft har økt ved at vi har opplevd reallønnsvekst, og dermed fått mer for de pengene vi har tjent. Man kan forklare reallønnstilvekst med hvordan verdien av lønnen du mottar utvikler seg. For å finne ut av hva reallønnsveksten er, må man ta utgangspunkt i bruttolønnen (les om bruttolønn lengre ned i artikkelen) og trekke fra prisstigningen.
Lønn er noe mange holder for seg selv, og derfor er lønn også et ømfintlig emne å snakke om for mange. Lønn er også et komplekst emne, så vi vil derfor ta for oss de hyppigste begrepene omkring lønn i denne artikkelen.
Hva er brutto og netto lønn?
Man hører ofte begrepene, brutto- og nettolønn, og her vil vi forsøke å forklare på en enkel måte hva forskjellen mellom disse to er. Bruttolønn er den lønnen du tjener før eventuelle fradrag og skatt. Når du skal forhandle lønn med en arbeidsgiver, er det mest alminnelig å snakke om bruttolønn. Den er derfor mest beskrivende for det du får av din arbeidsgiver, enn det du i realiteten får utbetalt. Nettolønn er det beløpet du sitter tilbake med når du får lønnen din utbetalt. Nettolønnen beregnes ut fra fradrag og skatt og dette er ofte beskrevet på en eventuell lønnsseddel, altså lønn etter skatt.
Hvor mye får man i lønn?
Her er vi tilbake til et ømfintlig tema, men det det er selvfølgelig helt i orden å lure på. Lønn varierer med utdannelse og ansvar. Det er ingen reell minstelønn i Norge. Lønn blir avtalt mellom arbeidsgiver og arbeidstaker i form av en skriftlig avtale, også kalt en ansettelseskontrakt. Det kan være stor forskjell på hvor mye man får i lønn, selv med samme utdannelse og tittel. Ofte varierer lønnen mellom kommunal, statlig og privat sektor, men det behøver ikke nødvendigvis å være sånn. Lønn står ofte i samsvar med de arbeidsoppgavene man utfører. Er du for eksempel lege, har du ansvar for andre menneskers liv, så dette er et yrke som er relativt godt betalt. Man kan tjene gode penger med mindre ansvar og kortere utdannelser også, men som regel har det en viss sammenheng mellom disse parameterne.
Hvordan forhandler man lønn?
Det er lett å la følelsen spille en litt for stor rolle når man skal forhandle lønn. Prøv å legge lokk på følelsene og ha en mest mulig profesjonell tone når du kommer til forhandlingsbordet. Da vil du bli tatt mer seriøst. Vanligvis forhandles lønn én gang i året i forbindelse med lønns- eller medarbeidersamtaler.
Det er flere måter å få «mer lønn» på. Det behøver ikke nødvendigvis vise seg som et større tall på lønnsslippen, det kan også være i form av frynsegoder som firmabil, barnehageplass, bedriftshytter, hjemme-PC, gratis abonnement på diverse aviser og magasiner mm.
Når du for eksempel skifter jobb, kan det være en god ide å gå for litt høyere lønn. Gjør deg selv attraktiv i form av å få formidlet din verdi som nyansatt. Det er også naturlig med en lønnsøkning i forbindelse med opprykk eller mer ansvar. Det er kanskje vanskelig å vite hvor man ligger lønnsmessig i forhold til den stillingen og ansvaret man har. Det kan derfor være en god ide å undersøke litt før man skal forhandle lønn – så er du forberedt.
Er du en av dem som skal i gang med en utdannelse, og er litt usikker på hva man tjener i de forskjellige yrkene og hvor mange år det krever, så kan det være en god ide å bruke litt tid på å undersøke de forskjellige mulighetene først. Det å velge «feil» utdannelse, kan koste deg mye penger i form av studielån og «tapt arbeidsfortjeneste». Derfor er det mange som ønsker å ta en kortere utdannelse, men likevel få en god lønn.
FAQ
Hva er gjennomsnittet for lønn i Norge?
Gjennomsnittslønna for menn og kvinner varierer i Norge, og hos Statistisk Sentralbyrå, kan du finne de ferskeste tallene omkring dette emnet. Du kan også finne svar på mange andre ting relatert til lønn, sånn som lønn etter hvilket yrke, alder og utdannelse man har. Lønn er et komplekst tema, og i noen yrker varierer lønna alt etter hvor man er ansatt, selv med samme kjønn, utdannelse og erfaring. Det er her forhandling kommer inn i bildet, og som nevnt tidligere i artikkelen, er det en god idè å forsøke å forhandle lønn, men la følelsene bli hjemme og vær godt forberedt.
Hvordan sjekker du bruttolønnen din?
Bruttolønnen er den lønnen man opererer med i forbindelse med ansettelser, forfremmelser mm. Bruttolønnen er dog ikke det du får utbetalt, men det beløpet som ligger til grunn innen eventuelle fratrekk og skatt. Du kan regne deg frem til din bruttolønn ved hjelp av følgende regnestykke (dette fordrer at du kjenner din skatteprosent og nettolønn):
Formel
Nettolønn * 100 / (100 - skatteprosent) =
Hvor mye kan unge arbeidere få i lønn?
Som en hovedregel avtales lønn mellom deg og din arbeidsgiver, men i enkelte bransjer operer man med en minstelønn. Arbeidsgiveren har som hovedregel ikke lov til å trekke deg i lønn eller feriepenger. Følgende trekk er derimot lovlige:
- Skatt
- Innskudd til pensjons- eller sykekasser
- Forsikringspremier
- Fagforeningskontingent
Du skal kanskje søke sommerjobb og lurer i den forbindelse på hvor mye du kan få i lønn. Er du over 18 år, bør du ifølge YS (tallene er fra 2019) ha en minstelønn på 134 kroner i timen i de fleste stillingene. Er du derimot under 18 år, er lønnen et sted mellom ti og tretti prosent lavere. Det finnes imidlertid ingen lovfestet minstelønn i Norge, og dette er for å unngå at arbeidstakerne kun får utbetalt absolutt minstelønn fra sin arbeidsgiver.
Så mye må du trekke i lønn for ferie
Feriepenger skal være minimum 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget. Har du en tariffavtale som sier at du har 5 ukers ferie, er det 12 prosent. Er du over 60 år, har du krav på 14 prosent. Feriepengene opptjenes året innen du skal ha ferie. Er du helt nyansatt har du uansett krav på ferie, men da er det uten lønn. Feriepengene beregnes ut fra det man har fått i lønn og eventuelle andre vederlag det foregående året.
Sånn kan du regne ut hvor mye du får utbetalt i feriepenger
Feriepenger + junilønn - trekk for fem uker ferie,
Dette er forklaringen på hvorfor utbetalingen blir litt mindre enn totalsummen av de opptjente feriepengene i løpet av det siste året.
En liten huskeliste
- Sjekk om du har krav på ferie og feriepenger (utover det som står i ferieloven)
- Det er ikke lov å inkludere feriepenger i lønn (unntak dersom det står i tariffavtalen)
- Hvis det er aktuelt: Sjekker du om du har fått det du har krav på med hensyn til feriepenger, lønn og sykepenger mm.
Hva skal jeg si når jeg forhandler om lønn?
Forhandling om lønn kan potensielt koste deg mye penger. Det er derfor viktig å ha noen gode redskap til hvordan man forhandler lønn på en smart og konstruktiv måte. Tema lønn vil mest sannsynlig dukke opp i forbindelse med en nyansettelse eller en desidert lønnsforhandling på en eksisterende arbeidsplass. Det krever dog litt kunnskap når man går inn i en lønnsforhandling.
Tidspunktet for å ta opp eller diskutere lønn er først når du blir tilbudt en ansettelse. Det er ingen vits i å forhaste seg, det er en tid for alt. Vær også varsom med å prise deg ut av jobben du er tiltenkt, dette kan være grunnen til at de ikke velger å ansette deg. Hvis du blir spurt konkret om hva du ønsker i lønn, og dette er tidlig i prosessen, så kan det være en god ide å prøve og snakke seg ut av det. Du kan for eksempel si at du heller vil snakke om hvilken ressurs du kan være for firmaet, og si at dere sikkert skal komme til enighet med hensyn til lønnen.
Det er alltid en god idè å forberede seg litt før du kommer til intervjuet. Sjekk for eksempel hva gjennomsnittslønnen for denne type stilling, med samme type erfaring er. Da har du noen argumenter å komme med dersom du synes det tilbudet du får er for lavt. Det er også en god idè å bruke litt tid og tenke seg godt om, så viser du at du ikke forhaster deg med ting.