De fleste av oss har muligheten til å spare inn litt på de månedlige utgiftene. Her er våre beste tips til deg som vil spare enkelt, nesten uten at du merker det.
Aina og Pål (et par i 30-årene) bor i en enebolig i utkanten av Oslo sammen med barna Eline (9) og Linnea (4). Begge har godt betalte jobber, men med boliglån, barnehage, skolefritidsordning og andre faste utgifter, kan det bli trangt iblant selv om de har en solid økonomi.
Merk: Historien om Aina og Pål er et tenkt eksempel slik at det skal være lettere å forstå de ulike situasjonene som kan oppstå i en klassisk familie. Her er seks ulike tips til familier som Aina og Pål.
Tips 1: Kjøp på tilbud
Det å spare til noe man har skikkelig lyst på har sin sjarm, men det hender det kan være dyrt også. Flyturer har en tendens til å øke i pris jo nærmere avreisedatoen man kommer, og for en familie på fire kan det å måtte utsette billettkjøpet bli dyrt.
Også andre ting kan i perioder være langt billigere enn ellers, som når butikkene har tilbud i forbindelse med Black Friday eller på nyåret. Aina og Pål er glade for at et forbrukslån gir dem muligheten til å gjøre et godt kjøp på noe de trenger, selv om de ikke har nok penger på kontoen der og da. Da kan de betale tilbake når lønnen kommer.
Søk om små lån hos Ferratum her
Tips 2: Planlegg innkjøpene
Spontane handleturer i matbutikken er noe av det verste som finnes for lommeboken. Aina og Pål har erfart at de kan spare mye hvis de planlegger handleturen, skriver en handleliste de holder seg til og aller helst gjør unna alle ukens innkjøp på en gang.
Når de går i butikken rett etter jobben eller på kvelden, gjerne sammen med Eline og Linnea, kan de spontane innkjøpene koste dem flere hundre kroner i uken.
Tips 3: Lag et budsjett
De fleste vet sånn omtrent hvor mye penger som kommer inn på konto hver måned, men det kan verre å ha oversikt over hvor mye som går ut. Ofte kan dette variere mye, nettopp på grunn av litt for dårlig planlegging.
Aina og Pål har erfart at det hjelper å skrive ned hvilke utgifter de har hver måned – strøm, telefon, husleie, barnehage, skolefritidsordning, bilutgifter, mat og husholdningsprodukter, og setter også av en pott til uforutsette utgifter som nye gummistøvler til Eline, frisørtimen til Linnea og pappa og kaféturen Aina skal på med venninnene.
Med et budsjett ser de lett hvor mye de eventuelt får til overs og kan sette på sparekontoen.
Ser de at en måned blir ekstra dyr, for eksempel når barna trenger nytt yttertøy og nye vintersko, vet de at det å ta opp et lite lån kan hjelpe dem over kneiken.
Tips 4: Fast trekk fra kontoen
Når lønnen kommer, merker verken Aina eller Pål om det forsvinner et par hundrelapper før regninger og andre utgifter skal betales. De legger derfor inn et fast trekk, og dermed blir en liten sum hver måned til en ganske stor sum i løpet av et år. En sum de kan kose seg litt ekstra med.
I banken deres er det også mulig å legge inn fast trekk hver gang de bruker bankkortet sitt. De merker jo ikke om det forsvinner en femmer eller tier ekstra når de er i butikken.
Tips 5: Dropp fristende småhandling
Aina er glad i kaffe og kjøper seg gjerne en kaffe til 50-60 kroner på vei til jobben. Der og da syns hun det føles som en grei investering, og det er jo heller ikke snakk om en stor sum.
Disse småsummene kan imidlertid beløpe seg til ganske mye penger i løpet av en måned eller et år! 55 kroner hver arbeidsdag i en måned blir 1100 kroner, og i løpet av året har kaffen kostet henne 13 200 kroner!
Snart har hun brukt opp et halvt feriebudsjett for familien. Hvis feriebudsjettet ikke riktig holder til hele ferien, kan et forbrukslån være det som skal til for å få gjennomført drømmeferien.
Les mer om hvordan man kan ta opp små lån hos Ferratum her
Tips 6: Gå gjennom abonnementene dine
Aina og Pål er neppe alene om å ha abonnement på en haug av strømmetjenester. Eline er glad i å se på barnefilmer, mamma må få med seg favorittseriene, pappa skal ha med seg sporten og i tillegg elsker Linnea å høre på lydbok på sengen.
Det kan være et godt tips å ta en kikk på hva som trekkes hver måned og gjør en vurdering for å finne ut hva som faktisk brukes og er verd pengene.