Alle vet at barn får med seg det meste. Barna lytter, ser og lærer av de rundt seg, og da spesielt sine foreldre. En rekke forskning viser at økonomiske vaner går i arv. Dessuten tyder ny forskning på at stadig flere unge mennesker i dag får betalingsanmerkninger og en rekke økonomiske problemer i ung alder.
Mye kan tyde på at den digitale tidsalderen vi lever i, hvor vi beveger oss fra sparegriser og ukelønn til nettbank og smarttelefoner, gjør det vanskeligere for foreldre å vite hvordan de skal lære barna om økonomi.
Vi ønsker å bidra til å hjelpe foreldre med et par enkle tips på hvordan de best mulig kan lære barna sine om økonomi slik at de tar gode valg i fremtiden.
Begynn å snakke om penger tidlig
Hva trenger små barn å vite om penger? Det er blitt gjort flere undersøkelser som viser at barn som lærer konseptet om sparing og pengebruk tidlig får færre økonomiske problemer senere i livet. En artikkel skrevet av Forbes viser at barn kan forstå grunnleggende prinsipper om penger allerede i 3-års alderen, og starter å forme sine pengevaner allerede i 7-års alderen.
Hvis man kan implementere sparing og forbruk i lek er dette en effektiv måte å lære opp barna tidlig. Typisk lek kan være å leke butikk med kjøp og salg. Når de blir litt eldre kan de bli med i butikken hvor de kan får være delaktige i å velge varer ut ifra hva de koster, og man kan videre forklare hvor pengene kommer fra slik at man kan betale for varene. Etter hvert som barna blir enda eldre kan man ta i bruk ulike apper og funksjoner på mobilen.
Lær barna å spare
Ordtaket: «penger gror ikke på trær» stemmer nok for de aller fleste familier med få unntak. Dette går ut på at pengene kan ta slutt og at man må spare for å kunne kjøpe det man vil. Og at man av og til må låne penger for å kunne få kjøpt seg større ting som hus og bil. I tillegg kan det skje ting i livet som gjør at man kan ha behov for et lån på dagen.
Det er viktig å lære barna tidlig at penger ikke er ubegrenset. En fin måte å lære dette på er å gi de en fast ukelønn. Hvis pengene tar slutt må de vente på neste lønn. I tillegg kan man vise at ved å spare vil beløpet øke uke for uke, og at man på den måten over tid kan ha råd til å kjøpe noe man virkelig ønsker seg.
Åpne en bankkonto til barna dine
I den digitale tidsalderen vi lever i er det mer vanlig å åpne en bankkonto for barna hvor bursdagspengene blir overført, istedenfor å spares i en fysisk sparegris. Fordelen er at det kan være vanskeligere for barna å få tilgang til pengene. Ulempen er at de får større distanse til pengene og dermed ikke legger like stor verdi på pengene. Involver de så godt det går i å få en oversikt over konto og forbruk.
Ingenting er gratis – ikke en gang godteri
Til slutt er det viktig å sette verdi på de små tingene i hverdagen. Det er typisk at man kjøper godteri rett før man skal betale i butikken. I slike tilfeller kan man forklare hvorfor man ikke skal handle masse småting i siste liten. En annen metode er å gi de tilbudet om å bruke sparepengene sine på godteriet, men samtidig forklare at da vil de kanskje ikke ha råa til for eksempel trampolinen de ønsket seg. Poenget er at de skal lære å ikke bruke penger de ikke har.