1.Se på gjeldsressurser
Med tanke på hvor utbredt det er med gjeld så er det overraskende at folk ikke prater mer om det. Kanskje ikke et tema man ønsker å snakke om i sosiale sammenhenger – men hvis du sliter med å betale ned gjelden din så kan det hende at noen sitter med verdifull lærdom og gode råd.
Mange land tilbyr også gratis tjenester fra gjeldsrådgivere og andre eksperter. Ekspertene jobber på en ikke-dømmende måte for å hjelpe deg med å ta gode avgjørelser. Ofte har de ideer du ikke ante eksisterte. Ikke glem å ta kontakt med utlånerne også for å finne best mulig løsning for tilbakebetaling. Deres ønske er i like stor grad at du betaler regningen som ditt ønske om å være gjeldfri.
2.Prioriter hvilken gjeld du betaler først
Hvis du skylder penger flere steder så er det viktig å bestemme hva du skal betale først. Spesielt hvis det gjelder kostnader knyttet til der du bor, eller rettshjelp og lignende så er det viktig å få profesjonell veiledning.
NAV er blant annet en plattform man kan bruke for å få gode råd.
I tillegg finnes det muligheter for å samle alle sine lån på ett sted.
3.Følg med på utgiftene dine
Det virker ganske selvsagt, men å gjette hvor my penger som kommer inn og går ut hver måned er ikke nødvendigvis veldig effektivt. Å holde styr på alle utgifter kan være lurt over en periode. Selv om en liten kaffe hver dag kanskje ikke virker avgjørende for din økonomi så vil en kaffe til 46 kr alle ukedager faktisk utgjøre 920 kr hver måned.
Det finnes både apper du kan laste ned og mange banker tilbyr funksjoner hvor du kan holde styr på dine utgifter. Å spare på mynt er også en god måte å få småpenger til å utgjøre en forskjell over tid.
4.Ikke fall i salgsfellen
Når man har lite penger trekkes man ofte til billige butikker med mye salg. Problemet er at man oftest handler masse ræl som man ellers aldri ville kjøpt.
Det er alltid lurt å lage en handleliste på forhånd og hold deg til den. Hvis det du uansett skulle handle er på salg kan du faktisk spare penger.
5.Sosialiser billigere for å spare penger
Det er typisk å bli revet med i sosiale sammenhenger og ende opp med å bruke mye penger. Hvis man skal ut å gjøre sosiale aktiviteter kan det være lurt å sette et maks beløp før man går ut. Ellers kan man planlegge å treffes hjemme på spleiselag.
Når man virkelig ønsker å spare penger må man velge det viktigste over alt man gjerne skulle ønske man hadde. Så raskt gjelden er betalt ned kan man endre prioriteringene ut i fra nytt budsjett igjen.