Kontantstøtte er en form for økonomisk bistand i Norge som foreldre har rett til å motta på bakgrunn av visse kriterier. Kriteriene for at man skal motta kontantstøtte er at man er foreldre til et barn som er mellom ett og to år, og som helt eller delvis er hjemme fra en statlig finansiert barnehage. I tillegg skal man være bosatt i Norge, og ha vært medlem av folketrygden i minst fem år. Kontantstøtten fungerer altså som et pengetilskudd som tar sikte på å gi økonomisk hjelp til småbarnsforeldre, som av ulike årsaker velger å holde et barn hjemme fra barnehagen. Er man i tillegg enslig forsørger kan man ha krav på andre økonomiske støtteordninger. I denne artikkelen får du vite alt om kontantstøtten, og vi guider deg gjennom følgende områder:
- Hva er hensikten med kontantstøtte?
- Hvilke fordeler har denne ordningen?
- Hvor mye kan man få?
- Når og hvordan foregår utbetalingen av pengene?
- Sammenligning av kontantstøtten med andre støtteordninger
- Ofte stilte spørsmål
Hensikten med kontantstøtte
Kontantstøtten ble innført i Norge 1998 med et formål om å utvide valgmulighetene for familier med barn. Dette økonomiske støttetilskuddet hadde som mål å gi foreldre med små barn en større frihet til å kunne dedikere mer tid til omsorgen for sine egne barn. Denne støtten skulle fungere som et middel for å lette økonomiske byrder foreldre har, og samtidig gi dem muligheten til å ta en aktiv rolle i barnas oppvekst.
Denne typen økonomisk støtte gjør seg altså også i dag gjeldende når det kommer til å gi foreldre både fleksibilitet, selvbestemmelse og mer tid sammen med barna. Ved å gi et økonomisk bidrag til foreldre som av ulike årsaker ønsker å holde barna hjemme, eller kun delvis sender de i barnehage, får foreldre muligheten til å skape følelsesmessige forbindelser, samtidig som det gir dem muligheten til å ha en mer fleksibel hverdag. Dette kan være spesielt gunstig for familier som foretrekker en mindre strukturert tilnærming til barnets behov, eller i tilfeller hvor foreldre ønsker å imøtekomme barnets individuelle behov.
Søknadsprosess
Søknad om kontantstøtte får man tilgang til på NAV sine hjemmesider. Du kan velge om du vil søke digitalt på hjemmesiden, eller på papir via post. I søknaden vil du bli bedt om å oppgi forskjellig informasjon, slik som blant annet:
- Statsborgerskap
- Folkeregistrering
- Foreldrerett
- Om det ønskes delt utbetaling
Du kan også bli bedt om å innsende annen relevant dokumentasjon. Når søknaden blir vurdert og godkjent, vil du kunne begynne å motta midlene fra støtteordningen.
Fordelene ved kontantstøtte
Utover den rent økonomiske støtten og friheten for foreldre til å kunne holde et barn helt eller delvis hjemme fra barnehage, har denne formen for bistand også andre hensiktsmessige fordeler, selv om det finnes mange holdninger til kontantstøtten. Til å begynne med anerkjenner og respekterer den mangfoldet av beslutninger foreldre tar når de oppdrar barna sine, og gir dem frihet til å ta valg som harmoniserer med både familiens og barnets behov og prinsipper. Kontantstøtten gjør det mulig for en rekke foreldre å ivareta behovene til sine små barn i en sentral utviklingsfase.
Dessuten bidrar den økonomiske støtten til et mer omfattende og tilpasningsdyktig barneomsorgssystem. Det gir foreldrene et ekstra valg utover det typiske barnehagealternativet, og lar dem velge det som passer best for deres egen familiedynamikk. Ved å gi økonomisk bistand til foreldre som velger alternative barnepassordninger, fremmer den økonomiske støtten like muligheter for alle foreldre til å kunne bestemme hvorvidt eget barn skal gå i barnehage eller ikke, og i hvilket omfang. I tillegg kan det være rift om barnehageplasser, og i de tilfellene kan det være særdeles gunstig med en økonomisk støtteordning dersom en av foreldrene er nødt til å bli hjemme med barnet.
Hvor mye økonomisk bistand kan du få?
Dersom du oppfyller kravene for å få kontantstøtte finnes det litt ulike satser for hvor mye bistand man kan ha krav på. Utbetalingen av de økonomiske midlene avgjøres ikke av familiens inntekt, men bestemmes derimot av barnets alder og barnehagetid. Hvis man står i en situasjon hvor man har et barn som ikke har fått innvilget barnehageplass, har man krav på full kontantstøtte, som tilsvarer 7 500 kr i måneden.
Står man i en situasjon hvor man har fått tildelt deltidsplass i barnehagen, eller selv har valgt en deltidsløsning for sitt barn, har man krav på kontantstøtte i varierende omfang, alt ettersom hvor stor deltidsplassen i barnehagen er. Men den økonomiske støtten varierer mellom alt fra 20% til 80%.
Når utbetales pengene?
Kontantstøtten utbetales gang i måneden, og overføres automatisk til foreldrenes bankkonto. Har man først blitt godkjent for å kunne motta penger er det viktig å bruke den fornuftig til dens formål. Formålet med denne støtten er å sikre at foreldre rent økonomisk lettere kan ha råd til å være hjemme med et barn. Kontantstøtten i seg selv er, som nevnt ovenfor, et begrenset beløp på 7 500 kr i måneden dersom barnet ikke går i barnehage, og derfor er det viktig at pengene brukes fornuftig og til sitt formål. For å holde oversikt over hva pengene brukes til, og for å unngå å bruke de på unødvendige utgifter, vil det være gunstig å opprette et budsjett for å holde oversikt over økonomien. Er du usikker på hvordan du skal holde kontroll på økonomien, får du tips til finansiell planlegging for familier her. Eksempler på hva penger fra kontantstøtte eventuelt kan brukes til:
- Ulike typer barnekostnader
- Oppsparing
- Privat barnepass
- Daglige utgifter knyttet til å holde et barn hjemme
- Aktiviteter
Sammenligning med andre støtteordninger
Kontantstøtten går ikke på bekostning av andre relevante økonomiske støtteordninger. Barnefamilier kan ha krav på forskjellige typer av økonomisk støtte, og oppfyller man kravet for kontantstøtte, vil man ha krav på å motta denne. Andre relevante økonomiske støtteordninger inkluderer følgende:
Barnetrygd: I Norge har omsorgspersoner for barn under 18 år, som fortsatt bor sammen med foreldre/ forelder rett på barnetrygd. Dette er en form for økonomisk støtte som bidrar til å dekke diverse utgifter forbundet med det å ha barn. Er du i tillegg enslig forsørger kan du ha rett på utvidet barnetrygd.
Foreldrepenger: Dersom du er bosatt i Norge og har hatt inntekt i løpet av 6 av de siste 10 månedene før fødsel eller adopsjon av et barn, kan du være berettiget til å motta foreldrepenger. Disse pengene blir utbetalt når en omsorgsperson velger å være hjemme med barnet etter fødselen eller adopsjonen. I tillegg til dette må du oppfylle en enda et kriterium, nemlig å ha hatt en inntekt på minst 59 310 kr i løpet av året.
Engangsstønad ved fødsel eller adopsjon: Engangsstønad gis til foreldre som ikke oppfyller kravet om foreldrepenger. Dette er en engangssum som utbetales i forbindelse med å være hjemme som følge av fødsel eller adopsjon.
Stønad til barnetilsyn: Enslige foreldre kan ha krav på å få stønad til barnepass slik som barnehagestøtte, eller økonomisk støtte til SFO eller annen type barnepass.
Foreldrefradrag: Det å ha barn innebærer ofte en rekke forskjellige utgifter som man kan få fradrag for på skatten, og slik utnytter du skattefradraget fullt ut.
Bostøtte for barnefamilier: Med bakgrunn i inntektsgrunnlag kan du ha krav på bostøtte dersom du har barn boende hjemme. Hvor mye bostøtte man får, er individuelt fra familie til familie.
FAQ – Ofte stilte spørsmål om kontantstøtte
Trekkes det skatt av kontantstøtten?
Nei, det er et skattefritt beløp som kommer inn på konto hver måned, og skal derfor ikke beskattes.
Hva betyr delt kontantstøtte?
Dette er et begrep om kontantstøtte som deles mellom foreldre som har delt foreldreomsorg. Den økonomiske bistanden gis normalt til den av foreldrene hvor barnet har fast bosted, men dersom foreldre har inngått en avtalte om delt bosted kan de bli enige om å få delt kontantstøtte. Dette kan for eksempel være i tilfeller hvor foreldre er skilt, og pengene skal fordeles mellom to husstander.
Er det noen ulemper ved å motta kontantstøtte?
Det er i prinsippet ikke noen særlige ulemper ved å motta kontantstøtte. Mottar man støtte betyr det dog at man har et barn helt eller delvis hjemme som har bruk for tilsyn, noe som kan påvirke omsorgspersonens mulighet til å gå på jobb.
Kan man søke om ekstra kontantstøtte etter at barnet har fylt to år?
Nei, det gis kun inntil barnet er to år gammelt. Hvis du har bruk for ytterligere økonomisk støtte må du se om du er berettiget til å få annen økonomisk bistand. Et godt råd er uansett å skape seg en sparebuffer, slik at man er mer sikret å ha en trygg og stabil økonomi.
Hva skjer når jeg ikke lenger oppfyller kravene for å motta penger?
Når du ikke lenger oppfyller kravene opphører den økonomiske bistanden som du får for å holde et barn mellom ett og to år helt eller delvis hjemme fra en statlig finansiert barnehage.
Må jeg ha fast inntekt hvis jeg skal motta kontantstøtte?
Nei, denne økonomiske støtten gis til foreldre som oppfyller kravene om barnets alder og at barnet helt eller delvis er hjemme fra barnehagen.