Det å spare penger kan for mange føles som en vanskelig og uoverkommelig oppgave, spesielt når levekostnadene øker og man kanskje ikke vet helt hvordan familier kan spare penger. Denne oppgaven kan derfor for mange familier føles spesielt vanskelig når man har et aktivt familieliv med medfølgende utgifter som skal gå rundt.
Hvis du så trenger litt motivasjon for å spare penger i familien, eller bare ønsker å dykke videre inn i fordelene ved å spare penger når man er forelder, er du på rett sted. I dette innlegget tar vi et dypere dykk inn i viktigheten av å spare penger, og gir deg 6 tips til hvordan foreldre og familier kan spare penger på en enkel måte.
Viktigheten av sparing og en stabil familieøkonomi
Det å holde orden på økonomien kan ha en direkte innvirkning på familiens velvære og stabilitet. En god økonomi kan hjelpe familien med å ivareta sine økonomiske behov og forbedre livskvaliteten, for det å ha en familie kan være ganske dyrt. Når man har en familie kan det føles som om man hele tiden bruker penger.
Avhengig av hvor mange barn du har, kan det fort bli mer og mer kostbart. Etter hvert som barna blir eldre kommer de til å trenge flere ting, og med regninger og levekostnader som i den siste tiden har gått opp, er det derfor viktigere nå enn noen gang å begynne å kutte kostnader og spare penger der man kan. Uansett om en kjøper mat, utstyr eller andre nødvendigheter, ser ut til at kostnadene ved å oppdra en familie alltid øker, og derfor er det viktig med en stabil og sterk familieøkonomi slik at man ikke kommer i økonomisk krise.
1. Få oversikt over inntekter og utgifter i familien
Det første trinnet for å begynne å spare penger er å finne ut av hvor mye familien tjener og sitter igjen med i nettolønn, samt hvor mange penger dere forbruker. Hold styr på alle utgiftene deres ved å legge disse inn i et regnskap. Det innebærer alt fra hvor mye man bruker på husholdningsartikler og aktiviteter, samt faste månedlige regninger. Sett opp et budsjett med forskjellige kategorier, slik som for eksempel faste inntekter, dagligvarer, strøm, lån, transport, forsikringer, barnehageplass, AKS/ SFO, fritidsaktiviteter og lignende.
2. Sett opp sparemål i familien
I fjor viste en stor undersøkelse at nordmenn er på den internasjonale sparetoppen. For å kunne være trofast til sparingen er en av de beste måtene å spare penger på å sette seg noen sparemål. Begynn med å tenke på hva familien ønsker å spare til – på både kort- og lang sikt. Anslå deretter hvor mye penger dere trenger og hvor lang tid det kan ta dere å spare dem.
Kortsiktige mål er for eksempel å spare til en kommende ferie, bursdagsfeiring, konfirmasjon eller andre økonomiske utgifter som man vet venter i nærmeste framtid. Langsiktige mål kan for eksempel dreie seg om husbygging, kjøp av større bolig, ny bil eller pensjonssparing.
3. Planlegg innkjøp og gjør storhandel
Det å planlegge innkjøp kan kanskje virke som et stort stykke arbeid, men sannheten er at det kan spare deg for mange penger og utgjøre en stor forskjell når man har en familie å forsørge. Det å sette opp et budsjett og deretter planlegge innkjøp er mye billigere enn spontankjøp. Gjør ukeshandler og å unngå å kjøpe ting som ikke er inkludert på handlelisten, da dette fort kan bli kostbart.
4. Planlegg måltidene på forhånd
I tillegg til å foreta storhandler, er et annet godt tips å planlegge måltidene på forhånd. På denne måten vil du vite hvilke ingredienser du skal kjøpe. Et ekstra godt sparetips er å se igjennom tilbudsaviser og planlegge ukesmenyene ut ifra matvarer som er på tilbud. Dette vil gi familien budsjettvennlige måltider som vil gi et flott utgangspunkt for sparing.
5. Finn alternative måter å kutte utgifter på
Hvis du ikke kan spare så mye du ønsker, kan det være på tide å kutte ned på noen av utgiftene. Selv om det å være forelder og ha en familie kan være kostbart, vil man helt sikkert kunne finne unødvendige utgifter som man kan kutte ned på. Det kan for eksempel handle om underholdning, restaurantbesøk eller matbestilling, hyppige kinobesøk eller kostbare leker til barna.
Identifiser derfor unødvendige utgifter, og se etter måter å spare på dine faste månedlige utgifter. Ønsker man allikevel å opprettholde et aktivt og spennende liv med råd til å unne seg noen spesielle ting, bør man se gjennom alternative måter å kutte utgifter på. Det kan for eksempel være gjennom å:
- Gjennomgå medlemskap eller dyre abonnementer: Avbryt abonnementer eller medlemskap som du ikke bruker. Vær obs på om de fornyes automatisk, da de kan bli stående og trekke penger i lang tid. Har man både Viaplay, Netflix og Disney+ burde man kutte det ned til kun en strømmetjeneste.
- Hold øye med barnas utgifter: Hold øye med barnas mobilabonnementer og følg med på om de bruker penger på internett, kjøper spill, musikk eller melder seg inn på sider som krever betaling.
- Følg med på tilbud: Vet du at barna har bruk for nye klær til vinteren eller at de skal på bursdag? Da burde du forberede deg på disse utgiftene ved å handle på tilbud. Handler man utenfor sesonger og høytider vil man for det meste finne gode tilbud, så se gjennom tilbudsaviser og kjøp på salg.
Benytte seg av gratis aktiviteter or deg og familien
De fleste byer tilbyr forskjellige aktiviteter som man kan benytte seg av gratis. Dette vil gi underholdning til familien, uten at det behøver å koste skjorta. Ta en kikk på internett for å se hva du kan finne av gratis aktiviteter i din by. Dra på museum eller på gratis utstillinger, gå en tur i parken eller se om ditt lokale bibliotek kanskje holder et gratis arrangement for barn. Her får du i tillegg våre beste tips til gratis aktiviteter til deg og familien.
Sannheten er at aktiviteter med familien ikke trenger å koste så mye. Hvis du i likhet med mange andre familier har brukt for mye penger i sommer, så er den beste måten å roe ned forbruket ditt på å finne gratis (eller nesten gratis) aktiviteter å gjøre med familien.
Ut på tur, aldri sur
En av de fineste aktivitetene familien kan gjøre sammen som er å gå på tur, eller ta en sykkeltur i skog og mark. Nå på slutten av sommeren er dessuten den perfekte tiden å gå på soppturer. Ikke la regnet skremme deg, det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær. Det beste med å gå på tur er at en dag i marka ikke trenger å koste deg mer enn kanskje parkeringen, eller bussreisen dit.
Ta en liten utflukt
En annen fin aktivitet man kan gjøre er å utforske en by i nærheten eller en attraksjon. En dagstur med bil eller tog er mye billigere enn å reise utenlands. De fleste byer tilbyr gratis museer på visse dager og tidspunkt. Og hvis man reiser litt utenfor byen kan man gjøre gårdsbesøk hvor barna kan leke med dyrene - helt kostnadsfritt. Sjekk ut de lokale museene og lokale kulturavisene for mer informasjon om gratis aktiviteter i nærområdet.
Ta med matpakke
Uansett hvilken type aktivitet dere velger å gjøre kan familien spare en formue på å ta med matpakke istedenfor å spise mat på cafeer og restauranter.
Hjemmekino
Hvis familien bare ønsker å gjøre noe helt avslappende så er det mange som velger å dra på kino. Men til og med kino er ofte kostbart, og i tillegg til kinobilletten betaler man kanskje for parkering, godteri og brus. Et alternativ er å heller leie en film på nett, så kan man kose seg med så mye popcorn og snacks man bare vil for en brøkdel av prisen.
Gjenbruk og selg
Har du flere barn kan du gjenbruke tingene deres, det er både nyttig, praktisk og økonomisk at de kan arve klær eller leker fra hverandre. Det å gjenbruke gjenstander fra dine eldre barn reduserer behovet for nye ting. Har du ingen som kan arve tingene, kan du legge de ut for salg. Barneutstyr- og klær er dyrt, og derfor er det populært å kjøpe brukt, så her kan det være gode penger å få med seg.
FAQ – Ofte stilte spørsmål
Når er det lurt å begynne å spare?
Selv om det ikke finnes en fasit på når man burde begynne å spare penger, er det enkle svaret å begynne å spare så tidlig som mulig. En god oppsparing og spareplan henger sammen med en god økonomi, og vil gjøre det lettere å gjennomføre både kortsiktige og langsiktige økonomiske mål som man har i familien.
En god oppsparing gjør også fremtiden lettere og sikrer en stabil økonomi hvor man får mulighet til å takle hverdagens utgifter og andre nødvendigheter og eventuelle underholdningsønsker, ferier/ reisemål eller boligkjøp som man har i løpet av livet.
Hvordan lager jeg et budsjett?
Sett deg først ned og spor alle inntekter og utgifter i løpet av de neste månedene. Når du har et komplett bilde av budsjettet ditt, kan du begynne å gjøre endringer. Du får en ide om hvilke utgifter du kan kutte og hvor du kan spare litt ekstra eller betale for gjeld du har.
Et budsjett er ikke statisk, så lag en plan for å ta en ny gjennomgang en eller to ganger i året, spesielt hvis du har hatt store endringer i inntektene eller utgiftene dine.
Når bør man gi lommepenger?
Når man burde gi lommepenger er svært individuelt og bør diskuteres innad i familien, men i det barn kan telle og har forståelse for tall, vil det være en god idé å la de gjøre seg erfaringer med penger. Sett av en liten månedlig eller ukentlig sum som de får i lommepenger når de begynner på skolen. Det er nyttig for barn å øve seg i å administrere penger, men dere bør bli enig om når, hvor mye og for hva de skal få penger til. Barnet står da fritt til å bruke lommepengene etter disse reglene.
Bør jeg spare ekstra penger eller bruke de til å nedbetale gjeld?
Her må man bestemme hvordan ens egne penger kan fungere best for seg selv. Det vil alltid være en god idé å betale ned gjeld først, men i de fleste tilfeller vil man kunne gjøre begge deler. Sett av faste nedbetalinger på gjeld og en fast sparesum hver måned.
Hva er fordelen med å opprette automatiske spareoverføringer?
Ved å opprette faste overføringer på en månedlig sparesum, vil du unngå at disse pengene brukes opp til andre ting. Overføres en bestemt sum til sparing i det lønnen kommer inn på konto, vil du ha større sannsynlighet for at denne summen faktisk blir spart hver måned.
Er det renter og gebyr på en sparekonto?
Det er ingen månedlige avgifter, renter eller gebyrer på denne kontoen. Man får derimot en sparerente, som er en rentesum som en bank tilbyr kundene sine for å plassere pengene sine i en sparekonto. Det er i tillegg helt gebyrfritt å ta ut penger fra sparekonto eller overføre de til brukskonto.
Hvordan sparer jeg til barnas fremtid?
Det er ingen tvil om at det å leve er dyrt. Mange barn vil kanskje ha bruk for økonomisk hjelp i etableringsfasen eller når de skal kjøpe bolig. Derfor bør man begynne å planlegge sparingen for barnas fremtid så tidlig som mulig, selv fra de er helt små. Kartlegg de økonomiske mulighetene og sett av en sum penger til barnas fremtid hver måned.
Hvordan kan jeg lære barna mine om pengehåndtering og sparing?
Å lære barna om pengehåndtering og sparing er en viktig del av å forberede dem på økonomisk uavhengighet, og gjøre det lettere i hverdagen. Får de lommepenger bør de oppmuntres til å spare en del av disse, og sette til side litt hver uke/måned hvis det er noe spesifikt de ønsker å bruke lommepengene på.
Når de blir eldre, kan du lære dem om budsjettering og investering, og involvere dem i familiens økonomiske beslutninger, for eksempel å fastsette og overholde et husholdningsbudsjett.