Skattefradrag 2024: Alt du trenger å vite og tips om 8 fradrag du kan gjøre!
Hvert år kommer skattemeldingen, som er en totaloversikt over inntekter, oppsparing eller formue, gjeld og økonomiske fradrag som man kan få på bruttoinntekten. Her får du bruttolønn enkelt forklart. Derfor er det helt avgjørende at man vet hvilke fradrag man kan ha krav på, og hva som dermed kan trekkes fra. Å benytte seg av skattefradrag kan redusere skattebelastningen og dermed gi en økonomisk fordel. Derfor er det viktig å vite hva man skal fylle inn og kontrollere når skattemeldingen kommer, slik at man får det riktige fradraget. I denne artikkelen vil vi se nærmere på hva skattefradrag er, hvilke skattefradrag man har i Norge, og gir deg den komplette guiden til hva du kan trekke fra på skatten for å redusere din skattebyrde.
Hva er egentlig skattefradrag?
De fleste av oss kjenner til begrepet skatt, og er pliktige skattebetalere. Skatt er faktiske en av de viktigeste inntektskildene for regjeringen når det kommer til å samle inn penger som kan komme innbyggerne til gode gjennom å finansiere forskjellige offentlige tjenester, regulere økonomien, bygge opp landet og la alle ha muligheten til å klare seg økonomisk i samfunnet.
Skatt er positivt på mange måter, men for mange kan det også være en økonomisk byrde. For å redusere skattetrekket, tilbyr man i Norge en rekke skattefradrag som vil gjøre det lettere økonomisk. Enkelt forklart er skattefradrag altså en reduksjon i den totale skatten du må betale, og er en måte å redusere det totale skattebeløpet du betaler gjennom å trekke fra en rekke utgifter.
Sparetips: Har man kontroll på hva man kan trekke fra på skatten kan man på en enkel måte spare penger og ha mer penger å disponere. Det å utfylle de trekkene man har krav på, koster lite, men er en gevinst i økonomien og kan spare deg for tusener av kroner.
1. Rentekostnader på lån
I Norge kan man få skattefradrag på boliglån og andre lån. Du kan få skattefradrag på renter og andre kostnader knyttet til lån og gjeld. Dette fradraget kalles for «rentefradrag» og trekkes fra på skatteplikten. Dette er et skattefradrag som beregnes automatisk når skattemeldingen utfylles, så dette er ett av de fradragene man ikke trenger å inntaste.
2. Fagforeningskontingent
De av oss som er medlem av en fagforening må betale en fagforeningskontingent, som er det regelmessige beløpet man betaler for å være medlem i en fagforening. Har man vært medlem i en fagforening, og har betalt kontingent, så vil man kunne få skattefradrag. Det er faste årlige summer på hvor mye skattefradrag man vil kunne få på skattefradraget for fagforeningskontingenten, men det avhenger av hvor lenge man har vært medlem.
3. Pendlerkostnader til og fra arbeidsstedet
Har du lang reisevei til jobb? Da kan du få tilbake på en del av utgiftene du har for å komme deg til og fra arbeidsstedet, dersom du bruker bil, kollektivtransport eller sykkel.
I tillegg kan man få dekket kost- og losjiutgifter når man pendler. Har du kostutgifter som er relatert til arbeid, da er du nødt til å ta vare på alle kvitteringer og dokumentasjon for å kunne kreve skattefradraget. Har du losjiutgifter i forbindelse med jobb, for eksempel ved at du leier en pendlerleilighet eller hybel, vil du kunne få dette tilbake på skatten. Det forutsetter imidlertid at man ikke leier ut egen bolig på hjemstedet sitt.
4. Donasjoner til veldedige organisasjoner
Hvis du har donert penger til veldedige formål, vil du kunne få skattefradrag for dette. Det er ikke alle veldedige organisasjoner man får skattefradrag for å gi bidrag til, for de skal være forhåndsgodkjente. Skatteetaten har egne vilkår og kriterier for hvilke veldedige og religiøse organisasjoner man kan få skattefradrag for å donere til.
Skattefradrag gis for donasjoner til veldedige organisasjoner eller andre veldedige formål for å få mennesker til å ønske å donere og bidra i samfunnet, da veldedige formål og donasjoner har stor nytteverdi.
5. Innskudd på individuell pensjonssparing (IPS)
Individuell pensjonssparing (IPS) er en form for egen sparing til pensjon i fond. Denne pensjonssparingen har man selv ansvar for, og skjer ikke gjennom pensjonsordninger i arbeidsregi. Her setter man selv av penger til pensjon, ut ifra hvor mye man har å sette til side.
Det å spare til pensjon er utrolig viktig, særlig fordi det vil gi bedre økonomiske vilkår når pensjonstiden kommer. I tillegg lever vi lenger og mer aktive liv i pensjonisttilværelsen, og derfor er IPS en smart måte å spare på. Det spesielle ved å spare i IPS er at du får skattefradrag. Faktisk får man hele 22% av det du sparer opp i skattelette. Her er alt du trenger å vite om individuell pensjonssparing.
6. Utgifter til barnehage og SFO
Har du barn under 11 år som har bruk for å bli passet i form av for eksempel dagmamma, barnehageplass eller SFO, vil du få et foreldrefradrag. Hvor mye skattefradrag man får, avhenger av flere faktorer slik som blant annet inntekt og hvor mange barn man har under 11 år. Har man barn over 12 år, vil man også få fradrag dersom barnet har spesielle omsorgsbehov. Har du i tillegg lang reisevei til barnets SFO eller barnehage, kan du få større fradrag.
7. Vedlikehold av bolig ved utleie
Leier du ut en bolig kan du ha krav på skattefradrag når du utfører vedlikehold på utleieboligen eller ved andre utgifter som kommer med å drifte en utleiebolig, slik som for eksempel kommunale utgifter, slitasje på eiendom eller forsikring. Dette er skattefradrag som du får i tillegg til rentefradrag på et eventuelt lån som du har på boligen.
8. Fradrag for helseutgifter
Har man spesielle helseutgifter og kostnader i forbindelse med legebesøk ved sykdom, medisiner eller annen medisinsk behandling eller nødvendigheter/ hjelpemidler i hjemmet kan man få fradrag på skatten for dette. Når det kommer til helseutgifter omhandler dette helseutgifter i offentlig regi hvor man har hatt en egenandel.
9. Andre skattefradrag
Som nevnt i artikkelen kan det være flere tusen kroner å spare hvis man har krav på skattefradrag, og det viktigste du kan gjøre for å spare penger er å sjekke skattemeldingen din. Hovedregelen er uansett at jo større utgifter man har, jo større skattefradrag kan man ha krav på. Andre relevante skattefradrag som kan være viktige å notere seg er:
- Skattefradrag ved drift av enkeltmannsforetak
- Særfradrag for enslig forsørger
- Skattefradrag for tap av aksjer
- Fradrag for barns fritidsaktiviteter
Husk å kontrollere skattemeldingen!
Mange skattefradrag er allerede ferdig utfylt i skattemeldingen så det er viktig å kontrollere at man har med alle fradragene som man skal ha krav på, slik at man ikke går glipp av en reduksjon i skatten. Et godt tips er å lage en oversikt over fradrag man skal ha, og se over hvilken som er med i skattemeldingen, og om de er korrekte, og deretter fylle de som eventuelt mangler.
FAQ – Ofte stilte spørsmål
Har alle krav på skattefradrag? Nei, alle har ikke krav på skattefradrag. For å få skattefradrag skal man oppfylle visse kriterier, men de fleste vil nok allikevel ha krav på skattefradrag i en eller annen form. Se artikkelen over for å se om noen av punktene gjelder deg.
Hvordan kan jeg få skattefradrag?
Du må oppgi utgiftene du ønsker fradrag for i selvangivelsen eller skattemeldingen din. Det er viktig å huske på å dokumentere utgiftene, for eksempel ved å legge ved kvitteringer og fakturaer.
Hvordan kan jeg vite hvor mye skattefradrag jeg kan få?
Hvor mye skattefradrag du får avhenger av hvilke avdrag du har krav på, og hvilke inntekter og typer av utgifter som du har.
Har inntekten betydning for hvor mye skattefradrag man får?
Ja, har man lavere inntekt, kan skattefradragene være høyere. Det samme gjelder for personer som bor alene eller er eneforsørgere til barn.
Er skattefritak og skattefradrag det samme?
Skattefritak og skattefradrag er ikke det samme. Et fradrag på skatten er en sum som trekkes fra din skattepliktige inntekt, mens et skattefritak betyr at man er helt fri for å betale skatt, og følger av helt egne regler og kriterier.
Hva skjer hvis jeg ikke benytter meg av skattefradragene som jeg har krav på?
Dersom du ikke benytter deg av skattefradragene som du kan ha krav på, vil du ende opp med å betale mer skatt enn nødvendig.
Hva er viktig å huske når man skal kreve skattefradrag?
Det er viktig å ha dokumentasjon på at du har krav på det skattefradraget som du krever.
Er det kun arbeidstakere i offentlig sektor som har krav på skattefradrag?
Nei, både arbeidstakere i private og offentlige sektorer kan ha krav på skattefradrag, samt frilansere og selvstendig næringsdrivende. Det kan dog være forskjell i hva, og hvor mye, man har krav på.
Er det begrensninger på skattefradrag?
Alle skattefradrag har egne kriterier og enkelte skattefradrag krever at utgiften skal ha påløpt over en bestemt periode for å kunne kreve fradraget.
Hva skjer om jeg ikke utfyller skattemeldingen i tide?
Hvis du glemmer å fylle ut skattefradragene i skattemeldingen i tide, kan man i visse tilfeller gjøre det i etterkant og få utbetalt fradraget på et senere tidspunkt.