Hvis du er tynget av gjeld og har et ønske om å bli gjeldfri, er det stor sjanse for at du lurer på hvordan du kan bli kvitt stor gjeld. Å lage en egen plan, og å følge den, er virkelig mulig. Med noen grundige livsstilsendringer og økonomiske endringer kan du raskt komme deg ut av gjeld, selv med lav inntekt. Men å snu den økonomiske situasjonen skjer ikke uten litt arbeid. Det krever engasjement, planlegging og selvdisiplin, men heldigvis blir det lettere etter hvert som du bygger opp gode rutiner omkring økonomi og forbruk.
Ikke vent med å gjenvinne kontrollen over livet ditt, men les gjennom artikkelen her og få ti gode råd til hvordan du kan bli gjeldfri slik at du unngår å få innkrevinger fra Statens Innkrevingssentral. Det er mange måter å komme seg raskt ut av gjelden på. Det første og viktigste steget i prosessen med å kvitt gjeld er å slutte å låne penger. Ikke mere kredittkortbruk, ingen flere lån, ingen ny gjeld. Å omforme forholdet til penger og gjeld er den viktigste endringen som må skje. For å unngå å grave deg ned i et større hull med gjeld, må du forstå de sanne kostnadene ved kredittkortbruk og å ta opp nye lån. I denne artikkelen gir vi deg 10 gode og praktiske råd til hvordan man kan bli gjeldfri, slik at du gjenvinne kontrollen over økonomien.
1. Sett opp et budsjett
Det første og viktigste rådet er å opprette et budsjett. Mennesker som er i gjeld har sjeldent budsjetter som de følger, og derfor kommer de lettere i en situasjon hvor det er brukt mer penger enn det som er tilgjengelig og man har mulighet for å tilbakebetale. Et skriftlig, grundig budsjett hjelper deg med å planlegge og analysere både inntekter og utgifter, samt kjøpsvaner. På denne måten vil du se hvor det er mulig å spare, samtidig som det også er effektivt for å unngå impulskjøp og overforbruk generelt.
2. Lag en liste over alt du eier
Lag en liste over alt du eier og har, slik som hus, bil, møbler og andre relevante eiendeler. Vurder om det er varer på listen din som kan selges. Kanskje har man en dyr bil som man kan selge til fordel for å kjøpe en billigere. En dyr bil og billån trekker mye penger i nedbetalinger, og går du for en billigere variant kan du klare å redusere noe av gjelden. Når man ser etter å bli gjeldfri er det viktig å få en annen holdning til det man eier og har. Har man en holdning om at man bare må ha de nyeste tingene, eller at man ikke ønsker å selge noe fordi man vil tape verdi i forhold til hvor mye en selv gav for det, kan det bli vanskelig å endre de økonomiske vanene. Fokuser heller på beløpet du får, for det er det som vil bidra til at gjelden du har kan reduseres.
3. Lag en liste over all gjelden din
Mange mennesker, spesielt de som har fryktelig stor og overveldende gjeld, kjenner ikke sin økonomiske situasjon i det hele tatt. Men for å kunne gjøre noe med gjelden, må man først se på sin nåværende tilstand. Gjeld bør også inkludere renter for disse kan være med på å gjøre lånene ekstra dyre. Ved å få en oversikt over hvor mye gjeld man har, vil man lettere kunne lage seg en nedbetalingsplan.
4. Lag en nedbetalingsplan for hver enkelt gjeld
Når du har kartlagt gjelden din, er neste steg å lage en nedbetalingsplan for hver gjeld man har. Dette er et spesielt viktig steg i prosessen om å bli gjeldfri. Det er viktig at man følger hvert råd for å bli gjeldfri, for ingen kommer seg ut av gjeld ved å håpe på det beste. For å kunne bli helt gjeldfri på en fornuftig måte og unngå økende gjeldsvekst, er det viktig med en systematisk plan som følges.
Motivasjonstips: Etter at du har betalt tilbake din månedlige gjeld, noterer du i tabellen hvor mye du har betalt og regner ut hvor mye du har igjen å betale. Denne prosessen vil gi deg følelsen av at du allerede virkelig har oppnådd noe. På den måten ser du at gjelden din går ned, noe som oppmuntrer deg til å fortsette å holde fast ved planen din. |
5. Få tilgang til nedbetalingsplanen din
Hvis du er i betydelig gjeld eller har forsinkede nedbetalinger, anbefaler vi at du finner fram til nedbetalingsplanen din eller ber kreditor om en kopi av nedbetalingsplanen din. Denne kan være fornuftig å ha når du ønsker å gjøre opp for gjelden din, og kan gi deg en helt klar og tydelig oversikt over både renter og innværende gjeld. Denne vil blant annet gjøre det lettere for deg å avgjøre hvilken gjeld som bør nedbetales først. Det er to faktorer du bør basere din avgjørelse på:
- Gjeldsbeløp: Den totale summen på gjelden din.
- Rentebeløp: Rentebeløpet på den aktuelle gjelden.
6. Betal ned smågjeld først
Hvis du starter med liten gjeld, vil du oppmuntre deg selv og frigjøre midler til å betale ned annen gjeld. I mange tilfeller er også smågjeld dyrere enn større lån, og derfor er det viktig å unngå dyre forsinkelsesgebyr og dyre renter som påløper. Etter at du har betalt ned den første gjelden, er det fortsatt viktig å sette til side penger for å nedbetale neste gjeld.
7. Betal gjeld med høy rente og dyre gebyrer først
Som nevnt ovenfor kan det være forskjeller på rentepriser og gebyrpriser på lån. Sjekk hvilken rente som gjelder for hvilken gjeld, og sett deg inn i kostnaden på forsinkelsesgebyrer eller andre dyre kostnader som kan påløpe med et lån. Prioriter å nedbetale den gjelden med høyest rente og de dyreste omkostningene først, og deretter andre med lavere rente og billigere omkostninger.
8. Finn en ekstra inntektskilde
Du vil lettere kunne kvitte deg med gjelden din hvis du finner en ekstrajobb. Når man først har opparbeidet seg gjeld, kan det være at det er vanskelig å nedbetale gjelden med den nåværende inntekten. Derfor kan det være fornuftig å se etter noen ekstra inntektskilder. To ting er viktige hvis du er ute etter en ekstra inntektskilde:
- Inntekten bør gå til nedbetaling av gjeld: Bestem på forhånd at du skal bruke ekstrainntekten til å betale ned gjelden din. Vi har alle en tendens til å bruke mer enn vi tjener, enten det er lite eller mye.
- Pass på skatteplikt: Får du en ekstra inntektskilde som er skattepliktig er det viktig at dette kommer med i skattemeldingen, slik at du ikke ender opp med å måtte tilbakebetale skatt.
9. Ikke opprett ny gjeld
Den eneste måten å kvitte seg med gjeld og forhindre å komme inn i ny gjeld, er å begrense bruk av kredittkort og unngå å ta opp ny gjeld. Kredittkort kan for eksempel gi en følelse av at man har mer penger enn det man egentlig har, og før man vet ordet av det står man i en situasjon hvor gjelden kan bli vanskelig å nedbetale. Pass alltid på at du i slutten av måneden har nok penger til å nedbetale alle utgifter.
10. Lær deg å være fornøyd med det du har
Det høres kanskje enkelt ut, men dette er et råd som virker. Vi lever i en tid hvor reklamebransjen har utviklet noen svært effektive måter å få oss til å kjøpe, og ofte blir vi lurt til å tenke at vi skal være misfornøyd med det vil allerede har. For å opprettholde en sunn økonomi er det viktig å ikke kjøpe varer eller tjenester vi egentlig ikke har bruk for, og å begrense mengden av penger vi bruker på ting vi kan klare oss helt fint uten. Sett en plan for hva pengene dine skal brukes til. Her får du 5 ytterligere tips til å nedbetale gjeld raskere. Her er noen råd til å unngå overforbruk:
- Spør deg selv om du virkelig trenger en vare/ tjeneste
- Lag handlelister og foreta ukeshandler for å unngå impulskjøp
- Er det noe du virkelig ønsker deg så sett av penger til det i budsjettet
- Forsøk å redusere mengden av reklame du blir utsatt for
FAQ – Ofte stilte spørsmål
Hva er det viktigste å gjøre når man ønsker å bli gjeldfri?
Det viktigste er å være villig til å endre sin økonomiske livsstil. For å komme seg raskere ut av gjeld er det ofte nødvendig å redusere forbruket, og dette krever endring
Hvordan holde motivasjonen oppe når man ønsker å bli gjeldfri?
Det viktigste er å ikke gi opp og å fortsette å følge planen for å bli gjeldfri. Fokuser på utfallet og på å bygge opp en stabil økonomi.
Vil levestandarden bli påvirket mens man nedbetaler gjeld?
Når man nedbetaler gjeld må man gjøre noen økonomiske prioriteringer som kan gå på bekostning av for eksempel restaurantbesøk eller annet forbruk, men det å ha gjeld kan også medføre en økonomisk belastning og stress på en selv, slik at en gjeldfri økonomi kan være med på å heve både livskvalitet og levestandard.
Hvordan vil gjeld påvirke muligheten til å ta opp nye lån?
Når du blir vurdert til nye lån vil man ofte se på tidligere gjeld og betalingshistorikk. En negativ betalingshistorikk og høy gjeldssum kan påvirke muligheten til å få et nytt lån.