Å bli forelder er et livsvalg som gir både lykke og nye ansvarsområder. Bortsett fra de følelsesmessige og personlige endringene som kan medføre det å få barn, er det også viktig å tenke på de økonomiske konsekvensene av å få barn. Det å oppfostre barn kommer med forskjellige utgifter som kan omforme din økonomiske situasjon betydelig. Fra kostnader knyttet til barneutstyr og barnehageutgifter, til løpende utgifter som bekledning, ernæring og fritidsaktiviteter, har foreldreskap betydelige økonomiske konsekvenser.
Det å ha barn vil medføre pågående økonomiske forpliktelser og kunne påvirke budsjettet. En gjennomtenkt økonomi og jevnlig budsjettering kan hjelpe til med å håndtere disse utgiftene. Å lage en omfattende økonomisk plan for privatøkonomien som tar hensyn til barnerelaterte kostnader er sentralt, og her får du en veiledning til hvordan du kan sette opp et budsjett. Heldigvis kan man som forelder til et eller flere barn under 18 år motta barnetrygd for å lette på de økonomiske utgiftene. I tillegg kan også nøye økonomisk planlegging hjelpe deg med å navigere i foreldreskapets finansielle forpliktelser. I denne artikkelen vil vi se nærmere på hva barnetrygd er, når den utbetales og hvor mye den er på, i tillegg til at vi vil gi økonomiske råd til barnefamilier som mottar barnetrygd for å sikre at man opprettholder en mest mulig stabil økonomi når man oppfostrer barn.
Kvalifikasjonskrav: Hvem kan få barnetrygd?
Barnetrygd er i korte trekk en utbetaling som kan gis til foreldre eller andre personer, slik som fosterforeldre eller barneverninstitusjoner, som har ansvar for å oppdra barn med fast bosted hos den enkelte. For å kunne dra nytte av barnebidragssystemet i Norge, er det en rekke forutsetninger som må oppfylles. Disse kriteriene er designet med det formål å sikre at de som mottar bidragene, faktisk er ansvarlige for omsorgen av barnet og har de nødvendige juridiske rettighetene til å oppfostre barnet. Her er noen nøkkelaspekter som potensielle mottakere bør være oppmerksomme på, og som vil avgjøre om du har rett til å motta barnetrygd.
- Alder og bosted: Barnebidrag gjelder for mindreårige barn under 18 år som har sitt faste bosted i Norge. Dette alderskriteriet er viktig for å definere hvilke aldersgrupper som er kvalifisert for støtte.
- Juridiske rettigheter: En viktig betingelse for å kunne motta barnebidrag er at den eller de personene som barnet er avhengig av, må ha de nødvendige juridiske rettighetene til å oppfostre barnet eller barna.
- Omsorgssituasjon: Bidragene blir tildelt den personen som har hovedomsorgen for barnet, og blir en såkalt bidragsmottaker. Dette er vanligvis den personen som barnet bor sammen med og som barnet er økonomisk avhengig av i den gjeldende perioden fram til og med måneden barnet fyller 18 år. Dersom barnet har delt bosted kan barnetrygden dog fordeles likt mellom to omsorgspersoner, dersom det er inngått avtale om dette.
Barnetrygd er altså viktig en ytelse for personer som oppdrar barn, og som utbetales for hvert barn man har under 18 år som er bosatt i Norge. Den er foreløpig upåvirket av inntekt eller individuell oppsparing, men den påvirkes av alderen på barnet. Dette er en form for økonomisk støtte som er rettet til omsorgspersonene til barnet, for å bidra til å lette på de økonomiske utgiftene det kan medføre å ha barn. Barnetrygden er ikke skattepliktig, og penger som mottas kan derfor gå utelukkende til å dekke utgifter forbundet med det å ha barn. Barnetrygden gis også til enslige forsørgere i utvidet form, og kan også deles likt mellom foreldre, dersom foreldrene er skilt.
Gjennom ovennevnte kriterier sikter systemet mot å sikre at bidragene faktisk kommer de personene til gode som har omsorg for barnet og har en etablert juridisk tilknytning til Norge. Dette er en vesentlig metode for å opprettholde rettferdighet og effektivitet i distribusjonen av barnebidragene, og for å sikre at de ikke blir misbrukt.
Hva definerer en omsorgsperson for et barn?
- Foreldre som er i slektskap med sine barn, samt foreldre til adopterte barn
- Fosterfamilier, dersom lovkravene er oppfylt
- Omsorgspersoner i institusjoner, dersom barnet har fast bosted der
- Andre omsorgspersoner til barn hvor barnet har fast bosted
Hvor mye har man krav på og når utbetales barnetrygden?
Barnetrygden utbetales en gang om måneden, og det er ingen begrensning på hvor mange barn du kan søke om støtte for. Denne støtten er ment å hjelpe familier med kostnadene knyttet til barnas oppvekst og utdanning, og den er en viktig del av det norske velferdssystemet som sikter mot å gi alle barn like muligheter uavhengig av økonomisk bakgrunn.
Det er forskjellige satser for barnetrygd, og hvor mye man vil ha krav på, avhenger av barnets alder og hvor mange barn man har under 18 år.
Alder på barnet |
Månedsbeløp |
Under 6 år |
1 766 kr |
Over 6 år |
1 310 kr |
Eksempel: Hvis du mottar barnetrygd for tre barn, hvor to er over 6 år, og ett er under 6 år, mottar du altså en månedlig inntekt på: 2 x 1 310 kr + 1 x 1 766 kr = 4 386 kr månedlig
For enslige forsørgere gjelder andre satser for barnetrygd, og er man enslig forsørger kan man ha rett til både ordinær barnetrygd i tillegg til utvidet barnetrygd som gir en ekstrainntekt. Er du enslig forsørger får du her en komplett guide til rettigheter og fordeler.
Hva skjer med barnetrygden etter at barnet har fylt 18 år?
For barn over 18 år opphører barnetrygden, men barnet kan foresatt ha krav på å bli forsørget av foreldre dersom vedkommende går på videregående skole og gjennomfører den videregående utdanningen. Dette er dog en privat særavtale mellom foreldre og barn, og skal derfor inngås mellom disse to partene uten at man behøver å gå gjennom et annet system. Hvor mye dette bidraget skal ligge på, avtales mellom omsorgspersoner og barn.
Har man barn med særlige behov eller funksjonsnedsettelse hvor det vil være krav for å fortsette å forsørge barnet eller det medfører ekstra utgifter å forsørge barnet etter fylte 18 år, kan foreldre eller omsorgspersoner ha rett til å motta grunnstønad. Dette er en økonomisk ytelse til barn som har særlige behov.
Hvordan få mest mulig ut av barnetrygden?
Når man mottar barnetrygd er dette, som nevnt tidligere, en støtte til å kunne gi barn som man har omsorg for nødvendige ting i løpet av oppveksten, slik som mat, klær og annet utstyr eller aktiviteter som kommer med det å få barn. Har man muligheten til å sikre at barnet får behovene sine dekket, og sitter igjen med hele eller deler av barnetrygden kan den for eksempel brukes til oppsparing som kan gå til uforutsette utgifter omkring barnet, eller til en mer langsiktig oppsparing som barnet kan motta når det blir eldre.
Barnetrygden er med andre ord en del av familiens egne økonomi, og når man selvfølgelig har sikret at den er brukt fornuftig og til sine formål, står man fritt til å forvalte pengene på en måte som gir mening inn i familiens budsjett. Som barnefamilie er det uansett viktig å ha kontroll på økonomien hjemme, og opprette gode sparevaner slik at man ikke ender opp med å overforbruke eller se seg nødt til å ta opp dyre lån. Det å ha ett eller flere barn kommer med en rekke utgifter, og derfor vil det være nødvendig å ta sparing og økonomi på alvor. Enkle tips til sparing for familier vil være hensiktsmessig å følge slik at det ikke føles som en helt umulig oppgave, og vil også bidra til å skape en buffer dersom det skulle oppstå uforutsette utgifter eller hvis man ønsker å ta på en noe mer spontan ferie enn man er vant til. Andre relevante sparetips kan for eksempel være følgende:
- Ha oversikt over nåværende økonomi, inkludert inntekter og utgifter
- Opprett en sparekonto
- Snakk om penger med barna og lær de om å bli mer økonomisk bevisste
- Lær barn å spare penger eller innfør lommepenger slik at de er med på å opptjene til egne ønsker
- Handle på tilbud. Både klær og mat kan bli kostnadsfullt hvis man er en stor familie. Handle på sesongsalg og foreta veloverveide ukeshandler for å unngå impulskjøp
FAQ – Ofte stilte spørsmål om barnetrygd
Hva må man gjøre for å begynne å motta barnetrygd?
Dersom barnet blir født i Norge er barnetrygden en automatisk stønad som man få. I noen tilfeller vil man allikevel være nødt til å søke om å motta barnetrygd dersom barnet ikke er født i Norge eller dersom man er fosterforelder. Gjør deg kjent med når du selv skal søke om barnetrygd her. Søknadsskjema finnes hos NAV sine hjemmesider.
Finnes det andre støtteordninger for familier med barn?
Det finnes en rekke økonomiske støtteordninger, utover barnetrygden, for foreldre med barn. Disse inkluderer blant annet foreldrepenger, engangsstønad, småbarnstillegg mv. Hos NAV får man en komplett oversikt over hvilke støtteordninger det finnes for familier med barn. Her vil man også kunne se om man oppfyller kriteriene for å motta disse.
Mottar man barnetrygd selv om man har god økonomi?
Det at man har en god økonomi er selvfølgelig positivt, men såfremt man oppfyller kravene som ble nevnt innledningsvis, vil alle omsorgspersoner for barn under 18 år ha rett til barnetrygd. Egen økonomi eller inntekt har innen innvirkning på verken om man mottar trygden eller hvor mye penger man vil få.