Inflasjonen har medført dyrere levekostnader og økte renter. Derfor har mange opplevd at boliglån, strømpriser og andre boutgifter blir stadig høyere. Det å redusere boligstørrelse ved å flytte fra et stort hjem til noe mindre, kan være en praktisk løsning for å håndtere økte utgifter og opprettholde levestandarden uten at økonomien går helt i grus. I tillegg kan større eiendom være mer kostbart enn om man bor i noe mindre, fordi de månedlige regningene som kommer av å drive et stort hus ofte er svært store.
Når man i tillegg til økte levekostnader generelt opplever uoverkommelige vann- og strømregninger, oppstår det for mange et stort problem i privatøkonomien. Selv om det kan være deilig å bo stort, kan det medføre en del uhensiktsmessige kostnader ved å bo i et hjem av solid størrelse. Å nedgradere boligstørrelse kan derfor være gunstig for økonomien på mange måter. I denne artikkelen vil vi se på ni fordeler ved å redusere boligstørrelse og flytte til et mindre hjem. En ny start i ny bolig, som er gunstig for økonomien, kan også løse gamle økonomiske problemer og la deg se nye muligheter.
1. Reduserer sentrale boligrelaterte utgifter
Ved å redusere boligstørrelse og flytte fra noe stort til mindre kan du redusere dine boligrelaterte utgifter, som boliglån, eiendomsskatt, forsikring og vedlikeholdskostnader. Du kan også redusere strømregningen ved å bo på færre kvadratmeter, fordi det vil kreve mindre energi til oppvarming, kjøling og strøm. Dette er kanskje de mest sentrale utgiftene som man kan spare på, og vi vil gå nærmere inn på hver især videre i artikkelen.
2. Ingen store oppussingsutgifter
Når man flytter fra et stort hjem til noe mindre, flytter man som oftest inn i en leilighet. Selv om du kanskje ønsker å bruke litt penger på innvendig oppussing, vil som regel all annen oppussing og vedlikehold komme som en del av fellesgjelden og gjøre utgiftene noe billigere, enn hvis man skulle stå for det hele selv.
Har man for eksempel et stort hus, vil man oftere oppleve utgifter som utskiftning av kledning eller isolasjon dersom det ikke lenger er godt nok, eller hvis det har behov for en oppfriskning. Alt annet vedlikehold skal man også selv betale for, og ofte så vil arbeidene være mer omfattende dersom boligen du bor i er ganske stor.
3. Mindre boliglån
Selv om inflasjonen har stabilisert seg noe, er inflasjonen i Norge er fortsatt høy. Dette har direkte utslag på boliglån fordi rentene stiger. Når inflasjonen øker vil sentralbanken ofte øke styringsrenta for å kontrollere inflasjonen, noe som gjør at også boliglånsrentene øker. En mindre bolig vil som oftest kreve et mindre boliglån, da mindre boenheter ofte er billigere enn store.
Når man selger en bolig sitter man kanskje allerede igjen med en egenkapital, noe som gjør lånet billigere og lettere å nedbetale. Hvor mye man har lov til å låne avhenger av en rekke faktorer, slik som blant annet egenkapital, inntekt, betalingshistorikk og generell økonomisk status.
4. Forsikring av store hus er ofte dyrere
Forsikring er noe mange kjøpere glemmer å ta med i utgiftslisten. Forsikring er dyrt og skal betales, uavhengig av hvilken boligtype man bor i. Forsikring av stor eller eldre bolig er ofte dyrere enn om man bor i noe mindre. Store hus kommer oftere med større risiko og kan komme med usynlige eller uforutsette utgifter som gjør forsikringene dyrere.
En annen grunn til at det ofte er billigere å forsikre mindre hjem enn store, er fordi forsikringen vanligvis baserer seg på størrelsen og verdien av en bolig. Som et resultat av dette betaler huseiere med mindre boliger generelt mindre i forsikring, fordi verdien som regel også vil være mindre.
5. Mindre vedlikeholdsutgifter
Har du et mindre hjem vil vedlikeholdsutgiftene også bli redusert. Et stort hjem krever ofte mer både innvendig og utvendig vedlikehold i form av både rengjøring, oppussing, reparasjoner og andre viktige kontroller som ofte kan være kostbare. Bor man i et hus vil man stå for alle vedlikeholdskostnader selv. En stor bolig vil altså ha flere vedlikeholdsbehov og vil derfor automatisk bli dyrere i drift enn en mindre bolig.
6. Billigere strømregning
Har man et mindre hjem vil man definitivt kunne merket det på strømregningen. Dette fordi en mindre bolig ofte bruker mindre strøm, og ofte også mindre vann. Et mindre hjem trenger ikke like mye energi for å oppvarmes, samtidig som man kanskje har mindre varmtvannstank eller kun ett bad.
I tillegg vil det mest sannsynlig også kreve mindre belysning. Med begrenset boareal, vil man automatisk ha mindre plass til elektroniske apparater som brukes eller står og trekker strøm i hvilemodus. Et mindre hjem vil også kunne holde seg varmere i lengre tid enn et stort hjem, og man vil derfor enklere kunne spare på varmen. Ønsker du flere tips til hvordan du kan redusere strømregningen? Se 12 måter å bruke mindre strøm på og redusere strømregningen.
7. Det er mer bærekraftig
Det er ingen hemmelighet at varme- og strømkostnader kan skade både lommeboken og miljøet. Som nevnt tidligere vil det å bo på et mindre sted ikke bare innebære en merkbar reduksjon i månedlige utgifter og i privatøkonomien som helhet, men det vil også ha en positiv innvirkning på bruken av blant annet varme og strøm. Dette vil ha en gunstig effekt på miljøet.
8. Skattefri opptjening ved salg
Hvis du eier boligen som du skal selge til fordel for noe mindre, og har bodd i den i minst ett år før du velger å selge, da vil fortjenesten som du får ved salg være skattefri. Her er det særlige regler som gjelder, så bytter du fra noe større til mindre kort tid etter at du har kjøpt, bør du sette deg inn i gjeldende regler for å få den aktuelle pengefortjenesten skattefritt. Det å investere i bolig er en smart måte å investere på, og vil komme godt med den dagen du skal selge eller søke om lån.
9. Frigjør mer penger til å dekke andre utgifter
Ved å redusere boligkostnadene kan du frigjøre mer penger til å dekke andre viktige utgifter, som blant annet mat, oppussing, transport, underholdning, reiser eller andre ting som du verdsetter. Du vil også være i stand til å spare mer penger til uforutsette utgifter, pensjon eller andre langsiktige økonomiske mål. Har du flere penger å rutte med vil du også kunne opprette en bufferkonto som både er smart og sentralt å ha når man snakker om god økonomi og fornuftig økonomistyring.
FAQ – Ofte stilte spørsmål
Hva er fordelene ved å redusere bolig-/eiendomsstørrelse?
En av fordelene ved å redusere bostørrelse er hvis ditt nåværende hjem har for mange, og gjerne for store utgifter som du ønsker å få redusert. Flytter man til noe mindre kan det dermed bli rimeligere på mange områder.
Når bør jeg selge boligen/eiendommen min?
Det å selge bolig eller eiendom krever en del innsats og arbeid. Før du begynner å selge boligen din, må du først se på selve eiendomsmarkedet. For å selge huset eller leiligheten din til best mulig pris, bør du analysere det eksisterende eiendomsmarkedet. Samtidig bør du se om renten på boliglån har falt, for ut fra dette kan du lettere konkludere med at flere kjøpere vil bestemme seg for å kjøpe hus eller leilighet.
Hvem kan hjelpe meg med å selge boligen på best mulig måte?
En eiendomsmegler kan i stor grad hjelpe deg ved salg av hus eller leilighet. Det å ta kontakt med en eiendomsmegler er også det første trinnet når man planlegger å selge.
Hvor mye koster det å bytte fra en større bolig/eiendom til noe mindre?
Det er vanskelig å si noe sikkert om hvor mye det koster å flytte fra noe stort til mindre. Ofte bør man påregne kostnader som flyttebyrå, nye møbler og eventuell oppussing. Når man flytter til noe mindre vil utgiftene dog ofte være mindre.
Vil mitt nye boliglån være rimeligere?
Boliglånet vil i mange tilfeller være billigere, men det er ikke helt sikkert. Har du eid noe før og selger, vil man ofte ha en god egenkapital, noe som vil gjøre lånet billigere. Mindre eiendom og boliger er i de fleste tilfeller billigere, og derfor vil også lånet være det samme.
Hvor store blir regningene når man flytter fra noe stort til mindre?
Det er vanskelig å si hvor store regninger man vil få når man flytter fra noe stort til noe mindre, men som oftest vil alle boligutgifter som vann, elektrisitet og andre vedlikeholdsutgifter bli redusert. I tillegg har man kanskje ikke noe hage eller uteeiendom som vil kreve regelmessig vedlikehold.
Hvordan vet jeg om det er riktig for meg å redusere bolig-/eiendomsstørrelse?
Det å redusere boligstørrelse er en personlig beslutning som avhenger av din økonomiske situasjon, livsstil og prioriteringer. Du bør vurdere alle fordeler og ulemper ved dette, og rådføre deg med en økonomisk rådgiver, eiendomsmegler eller andre fagfolk for å ta en informert beslutning.
Når er det smart å kjøpe ett nytt hjem?
I tillegg til å vite når du skal selge boligen din, er det viktig å vite når du skal kjøpe nytt hus eller leilighet. Det er best å kjøpe bolig når eiendomsprisene faller i området der du ønsker å kjøpe leilighet eller hus. Ønsker du å ta opp boliglån, kan det være gunstig å gjøre det når rentene er lave slik at du ikke betaler unødvendig mye mer de neste årene.