Å få en baby er en vakker, livsendrende begivenhet. Det er også en stor økonomisk forpliktelse, og hvis du venter barn er det viktig å forberede økonomien før det nye familiemedlemmet ankommer. Når det nye familiemedlemmet kommer, tar man på seg nye roller og mer ansvar. Den økonomiske byrden blir også større. En ny baby kan gi mange nye utgifter, i form av baby-utstyr, barnehageplass, og potensielt redusert inntekt, avhengig av hva slags permisjonsløsninger og foreldrepenger man har krav på.
Det å forberede økonomien på den nye tilværelsen kan føles overveldende, men det behøver det absolutt ikke å være. For med litt økonomisk planlegging kan du enkelt unngå en fremtid som oversvømmes av lån og en tømt sparekonto. Alle familier kan trenge en buffer for å sikre økonomisk trygghet, og her er noen tips som kan hjelpe når man forbereder økonomien på en baby.
Begynn med å planlegge tidlig
Det er en god idé å lage et budsjett for å ta høyde for disse nye utgiftene og justere ens sparemål og økonomiske planer deretter. Et budsjett bør lages så fort dere bestemmer dere for å prøve å få barn, slik at dere når å bygge opp en solid økonomi før det er for sent. Start med å kartlegge månedlige inntekter og utgifter og lag et budsjett.
Deretter bør dere kartlegge hvilke fremtidige kostnader det kan være aktuelt å spare til. Det kan også være lurt å vurdere å gjennomgå kostnader forbundet med graviditet, fødsel, foreldrepermisjon og babyens første måneder av livet. Ved å forberede seg økonomisk på ankomsten av en ny baby, kan du bidra til at du er i stand til å gi best mulig omsorg for barnet ditt uten å oppleve unødig økonomisk stress. Noen aktuelle utgifter den første tiden inkluderer blant annet:
- Nødvendigheter: Babyalarm, termometer, smokker, bleieveske.
- Mating: Spisestol, sett med flaske, flaskesterilisator, brystpumpe, oppbevaringsbeholdere for melk.
- Baby-utstyr og møbler: Seng, babykommode, gyngestol, stellebord, bæresele, bilsete for spebarn, bleiespann.
- Øvrig: Mat, klær, bleier, stelleutstyr, leker m.m.
Sparing er nøkkelen
Når budsjettet er på plass, er det om å gjøre å spare så mye som mulig på forhånd. Lag en egen konto for babyrelaterte utgifter som det settes av penger til hver måned. Prøv å maksimer sparingen ved å minimere utgifter så mye du kan, og se nærmere på hvilke utgifter som kan kuttes fra privatøkonomien.
Den første tiden med barn kan føles svært kostbar, så hvis man allerede før det venner seg til å leve mer sparsomt, vil ikke overgangen bli så stor når den lille først kommer. Se gjennom budsjettet og finn ut om det er noen spesifikke elementer som man bruker penger på som ikke er livsnødvendig. Noen enkle tiltak for å spare penger kan være:
- Spis mer hjemme
- Ukentlige storinnkjøp fremfor daglige småkjøp
- Kjøp tilbudsvarer
- Si opp ubrukte medlemskap
- Vurder om Netflix-kontoen (eller andre) er nødvendige
- Spar på strømmen
Ikke kjøp unødvendig babyutstyr
Når man finner ut at man er gravid er det lett å bli revet med og kjøpe alt man tror man vil få bruk for. De fleste sitter igjen med alt for mange ting som de overhodet ikke får brukt. Babyer vokser i tillegg svært fort den første tiden, så ha dette i bakhodet før du begynner å kjøpe inn en hel masse, som både er kostbart og som du kanskje ikke får brukt.
Prøv å ikke bli fanget av alle populære baby-produkter eller merkeprodukter til barn. Forhør deg med venner og familie om hvilke produkter du skal kjøpe og hva som vil bli nyttig å ha den første tiden.
Kjøp brukt
Listen over ting du trenger for å forberede deg til babyens ankomst kan være betydelig selv etter at du har kartlagt de viktigste tingene. Men ikke alle disse nødvendighetene må kjøpes nye. Spør familie og venner om de har gammelt babyutstyr liggende som du kan arve. En god idé er å handle baby-utstyr brukt. Man kan ofte finne svært gode brukte babyprodukter på internett, som er like gode som nye. Her vil det være mange penger å spare.
Ikke kjøp alt på en gang
Å kjøpe babyutstyr litt etter litt kan være en god idé fordi det kan bidra til å spre kostnadene over tid og gi mulighet for mer gjennomtenkte kjøp. Det gir dere også muligheten til å vurdere behovene deres etter hvert som babyen vokser og unngå å samle opp unødvendige gjenstander. I tillegg kan det å kjøpe utstyr gradvis bidra til å unngå å føle seg overveldet av alle de gjenstandene som vanligvis er nødvendig for en ny baby. Det reduserer også belastningen på økonomien i øyeblikket.
Samle på gratis prøvepakker
Når man er gravid er det mulig å få gratis baby-pakker fra en rekke produsenter, butikker og apotek. Disse pakkene inneholder vanligvis prøver av produkter som er nyttige for babyer og deres foreldre i den første tiden, slik som for eksempel bleier, våtservietter, kremer og lignende. Det kan være lurt å sjekke med lokale apoteker, butikker eller produsenter av babyprodukter for å se om de tilbyr slike pakker, da det er svært gunstig for lommeboken.
Spar for fremtiden
Når du lurer på hvordan du skal bli økonomisk klar for en baby, tenker du sannsynligvis bare kortsiktig, men det å ha barn er også en langsiktig utgift som koster deg ulikt i ulike livsfaser. Derfor er det smart å gjøre sparing til en vane, slik at du hele tiden har mulighet til å støtte barnet i de ulike livsfasene, og ha økonomi til uforutsette utgifter. Sett opp automatiske overføringer slik at du ikke trenger å tenke på å overføre.
Den første tiden vil de fleste som regel velge en permisjonsløsning som gir en solid økonomi, men velger man etter et år å fortsatt være hjemme med barnet og ha permisjon uten lønn kan dette påvirke økonomien. Derfor bør man forberede seg økonomisk også til denne tiden, hvis dette er noe som blir aktuelt innad i den respektive familie.
Alle familier kan trenge en BUFFER!
Mange av oss kan relatere til at når man først får en uventet utgift så etterfølges den ofte av flere. Som ordtaket sier "Når det regner, så pøser det"! Å opprette en BUFFER er noe av det viktigste du kan gjøre for å sikre økonomisk trygghet for din familie.
Livet er fullt av overraskelser med uventede hendelser og uventede regninger. Jo bedre forberedt du er på livets opp og nedturer, jo større trygghet for deg og familien din.
Viktigheten av en BUFFER
Å balansere de daglige utgiftene, og forsørge familien din samtidig som du prøver å spare penger, kan være krevende i seg selv. Hvis du noen gang har opplevd å få uventede utgifter på toppen av de vanlige utgiftene hver måned, har du sikkert opplevd at dette kan kaste kjepper i hjulene for økonomien.
Kanskje neste lønning ikke kommer før om et par uker, eller kanskje bilen må på verksted akkurat samtidig som andre regninger må betales. Uansett hva situasjonen måtte være er det ikke mye som skal til for at hele budsjettet går i grus.
Dette er situasjoner hvor en BUFFER kan hjelpe deg og være med på å skape trygghet for deg og familien din.
Hvor mye penger burde jeg sette av?
Hvor stor din BUFFER burde være avhenger av inntekten din, størrelsen på familien din, dine månedlige utgifter og selvfølgelig din livsstil. Men eksperter er enige i at du burde ha som mål å spare en BUFFER tilsvarende 3-6 måneders utgifter.
FAQ – Ofte stilte spørsmål
Hvor mye koster det å få en baby i Norge?
Den gjennomsnittlige kostnaden for å ha en baby i Norge ligger på cirka 43 000 kr innen barnet har fylt ett år. Dette viser tall fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO.
Når får jeg barnetrygd?
Barnetrygd får man én måned etter at barnet blir født og denne mottar man inntil én måned før barnet fyller 18 år.
Hvor mye barnetrygd får man?
Hvor mye barnetrygd man får avhenger av barnets alder, og hvorvidt man har flere barn. Barn som er under 6 år får 1 676 kr per måned, og for barn over fylte 6 år 1054 kr. Som enslig og aleneboende forelder kan man få utvidet barnetrygd.
Hva bør jeg vurdere når jeg budsjetterer for en baby?
Når du budsjetterer for en baby, bør du vurdere kostnadene for utgifter som barnepass, barnehageplass, babymat, morsmelkerstatning eller brystpumpe, klær, bleier, eventuell barneforsikring utover hva det offentlige dekker, møbler, babyutstyr og lignende utgifter. Det kan også være lurt å vurdere å sette av penger til nødsituasjoner eller opprette en sparekonto for barnets fremtid.
Hvordan kan jeg spare penger på babyutgifter?
Du kan spare penger på babyutgifter ved å kjøpe brukte gjenstander som klær, møbler og utstyr, velge billigere merker av babyprodukter og benytte deg av gratis vareprøver, baby-pakker og rabatter fra babyrelaterte selskap.
Bør jeg ta permisjon fra jobben etter at babyen er født?
Hvorvidt du skal ta permisjon eller ikke etter at babyen er født, er en personlig avgjørelse og avhenger av faktorer som din og din eventuelle partners økonomiske situasjon. Som hovedregel har foreldre rett til permisjon i til sammen 12 måneder, hvis du har vært i jobb i minst seks av de ti siste månedene før stønadsperioden begynner. Her kan du lese mer om rettighetene dine når det kommer til foreldrepenger.
Bør jeg ta full fødselspermisjon?
I Norge har man to muligheter når det kommer til fødselspermisjon. Du kan velge å ta full fødselspermisjon á 59 uker med 80 % lønn eller litt mindre permisjon á 49 uker med 100 % lønn. I mange tilfeller vil det være økonomisk hensiktsmessig å ta mindre permisjon men å få full lønn, men her må man selv vurdere hva man har råd til med sin egen økonomi.
Har jeg krav på ekstra økonomisk støtte når jeg får barn?
Såfremt du ikke har krav på foreldrepenger, kan man ha rett på engangsstønad. Dette er en økonomisk støtteordning som utbetales én gang til personer som har fått et barn eller har adoptert et barn. Formålet med stønaden er å bidra til å dekke engangsutgifter i forbindelse med fødsel eller adopsjon, for eksempel utstyr til babyen eller utgifter til reise og opphold ved adopsjon i utlandet. Hvor mye stønad man får varierer og avhenger av søkerens økonomiske situasjon.
Hva bør jeg gjøre for å forberede meg økonomisk på en baby?
For å forberede deg økonomisk på en baby, bør du vurdere å lage et budsjett, spare penger, redusere gjeld og gjennomgå hvilke nødvendigheter du vil bli nødt til å anskaffe før babyen kommer.
Hva er kontantstøtte og har jeg rett til det?
Kontantstøtte er en økonomisk støtteordning som tilbys av norske myndigheter til foreldre med barn under tolv år som ikke benytter offentlig finansiert barnehage eller tilsvarende tilbud. Støtten er en månedlig pengesum som skal bidra til å dekke utgifter knyttet til omsorg for barnet, og kan utbetales fra barnet er 13 måneder og frem til barnet fyller tolv år. Man kan også få redusert kontantstøtte hvis man har barn som kun går deltid i barnehage.