Vi forklarer det i vår artikkel om fond, at du bør spare midlene dine i fond eller aksjer fremfor å ha de stående på en sparekonto i banken din. Det er fordi dagens gevinst på en høyrentekonto ikke kan sammenlignes med avkastningen du vil sitte igjen med om du heller velger å spare i aksjer eller fond.
Når du velger å investere og kjøpe aksjer, vil du da kjøpe deg inn i et aksjeselskap som har registrert seg på børsen. Du blir dermed medeier i aksjeselskapet, og ut fra andelen aksjer du kjøper, vil du kunne være med og ta beslutninger sammen med de andre aksjeeierne.
Kom i gang med aksjesparing
I dag er aksjer lett tilgjengelig. I tillegg til at bankene tilbyr enkle, digitale veiledninger til hvordan du kan komme i gang med aksjesparing, så finnes det også egne apper for sparing i aksjer.
For aksjer handler i det store og hele om sparing. Men for de som har drevet med aksjehandel over tid, vet de at det finnes tider med oppgang og det finnes tider med nedgang. Så om du velger å satse på aksjer som en sparemetode, må du være bevisst fallgruvene.
Hvordan kjøpe aksjer og få avkastning
Basert på historiske tall viser det seg at de som kjenner markedet godt og driver med kalkulert aksjehandel, opplever god avkastning. Som nybegynner bør man alltid undersøke nøye og høre med venner, bekjente og eksperter som driver med aksjehandel før en setter i gang med det selv.
Aksjer for nybegynnere – to grunnregler
Spre risikoen og gå for investering over tid. Grunnen til at disse grunnreglene er satt er fordi korte investeringer i markedet sjeldent er lønnsomt for en nybegynner. Du kan oppleve å ha fått et «riktig godt» tips fra en bekjent, men ta aldri slike tips for god fisk. Undersøk markedet selv, og spør eksperter før du går for et slikt tips.
For du som er nybegynner er det anbefalt å gå for langsiktig aksjeinvestering. Den ordentlige avkastningen kan du ikke forvente å oppleve før om kanskje 5–10 år. Markedet viser at det lønner seg å ha is i magen.
Spre risikoen med å investere i aksjer
Mest sannsynlig har du levd gjennom en eller to finanskriser, og da vil du også vite at børsen svinger. Ved en finanskrise vil markedet falle, og verdien på aksjene vil synke. I gode perioder vil markedet gå oppover og verdien på aksjene vil øke. Om du velger å spre investeringen din i ulike aksjer, som kalles for diversifisering, så vil du redusere risikoen.
Med diversifisering slipper du å plassere alle eggene dine i en kurv, og du trenger ikke bite negler eller være nervøs dersom du ser at selskapet du investerte i holder på å nærme seg konkurs, fordi du vet at du har midler i andre selskaper.
Gå for investering over tid
Det er potensiale for en god gevinst om du velger å investere i aksjer. Men husk at aksjemarkedet varierer, slik at det bildet du ser fra den ene dagen til den neste ikke vil være reelt for din investering. For du har plassert pengene i aksjene over tid.
Når du har valgt å investere i ett eller flere aksjeselskap som du virkelig har tro på, så vet du også at det tar tid før en bedrift kan oppleve overskudd. Derfor vil det kunne ta alt fra fem, ti eller femten år før investeringen din bærer frukter. Minn deg selv på at det kun er de færreste som klarer å trekke seg ut den ene dagen når verdien på en aksje stuper, for så og kjøpe seg inn neste dag igjen når verdien kan se ut til å gå opp igjen. Den type investering og sjansespill er kun for spillere/gamblere.
Vi har skrevet en artikkel med våre tips til hvordan du kan spare for å planlegge den neste ferieturen eller spare til barnets konfirmasjon.
Er det risiko forbundet med å investere i aksjer?
Sammenlignet med sparing på sparekonto og i fond, så har aksjesparing høyere risiko. Om du er nybegynner med aksjer, da bør du kun begynne med en liten investering. Plasser en hundrelapp i et par selskaper du har tro på, og se hvordan det går over en periode.
Tjen penger på aksjer
Ved å kjøpe aksjer når de er billige, og selge dem når kursen har steget, vil du tjene penger på aksjer. Det er faktisk så enkelt, men likevel ganske så komplisert. Etter noen år på aksjemarkedet vet du bedre hvordan det fungerer og hva som kan fungere bra for deg.
Dersom du ser at du begynner å forstå markedet, da kan det være på tide å plassere høyere, oppsparte midler inn i aksjemarkedet. Følg med på markedet og invester i markedene som interesserer deg – så er du på god vei til å forstå hva som venter rundt neste hjørne. Det er likevel ingen som kan garantere at aksjekursen vil stige.
Ord du bør kjenne til ved aksjehandel
- Aksjekurs: Dette er prisen du betaler per aksje. Denne varierer og fastsettes av markedet.
- Kurtasje: Om du benytter megler eller bank til å kjøpe aksjer gjennom, så vil kurtasjen være det gebyret de skal ha for at du benytter deres tjeneste.
- Portefølje: Det er en mappe eller en ansamling av alle aksjene eller andelene dine.
- Daytrading: Om du er en våghals eller en gambler kan du forsøke deg på daytrading hvor kjøp og salg skjer innenfor et kort tidsrom, og ofte innenfor 1 dag.
- Langsiktig: For langsiktig aksjesparing vil det si at du sparer over tid, og gjerne over fem år for å oppleve jevn vekst i selskapet/selskapene du har investert i.
- Investering: Du som velger å investere har planer for fremtiden. Du ønsker å sette av penger til familien, eller en ferietur. Når man investerer penger i noe, forventer man på sikt en gevinst eller avkastning.
Her finner du DN sin oversikt over anbefalte aksjer med utbytte – og dagens oppdaterte kurs.
Det er finnes ikke noe som heter risikofri aksje eller virksomhet. Selv om alle aksjer står overfor universelle risikoer og andre farer som gjelder den spesifikke virksomheten, kan belønningen ved å investere fortsatt oppveie dem. Som investor er det beste du kan gjøre å kjenne til risikoen før du kjøper deg inn, og kanskje ha «en flaske whisky» eller en stressball i nærheten når markedet svinger.
FAQ – Ofte stilte spørsmål
Hva er en aksje?
Aksjer snakker vi om når det kommer til å investere. Noen velger å kalle det for sparing, men det er viktig å kjenne til risikoen ved å spare i aksjer. Når du kjøper en aksje så kjøper du deg inn i et børsnotert selskap. Dermed vil du også bære risikoen dersom det går dårlig med selskapet. Invester kun penger du har råd til å tape!
Hvordan begynne å investere i aksjer?
Først kan du ta kontakt med banken din, eller den banken du ønsker å benytte for å investere i aksjer. De har ofte en digital veileder og rådgivere tilgjengelig for å informere deg om risikoen, fordelene og ulempene ved å investere i aksjer. Deretter skal du være sikker på at midlene du investerer også er midler du tåler å miste – for investering i aksjer er ikke risikofritt.
Hvor kan man kjøpe aksjer?
Aksjer kan du kjøpe i de aller fleste banker, så om du ønsker å kjøpe aksjer så kan du først ta kontakt med banken din. De vil hjelpe deg med informasjon om hvor du kan kjøpe aksjer. I tillegg vil aksje-forum på nettet være nyttige å benytte seg av. Undersøk godt før du kjøper aksjer – du må ha litt kunnskap før du satser pengene dine på aksjer.
Hvor stort er utbyttet fra det du tjener på aksjer?
Utbytte er de pengene som utdeles til investorene/aksjonærene dersom bedriften har oppnådd et overskudd. Utbytteaksjer vil være aksjer i en bedrift, som ved et bra årsresultat, vil betale ut et beløp til investorer/aksjeeiere. Bedriften vil selv forsyne seg av en del av overskuddet, men fordele resten ut til sine aksjeeiere. Utbytteaksjer fordeler regelmessig en del av selskapets inntjening til investorer.
Er det trygt å investere i aksjer?
Når det kommer til sparing i aksjer, så er det ingenting som heter risikofritt. Når du putter pengene dine inn i et selskap så er det fordi du har tro på at selskapet kommer til å gjøre det bra. Om det går bra, vil du leve godt på oppturen, men om det går dårlig, kan det i verste fall føre til konkurs. Det er derfor viktig å selge seg ut i tide. Balansegangen mellom fornuftig salg og is i magen er evig flytende, men ved å følge med og alltid være bevisst på marked og risiko før investering, vil risikoen gå ned.