BSU er kort fortalt boligsparing for ungdom. Men hvor lenge er man ungdom når det kommer til BSU, og hvorfor er dette en gunstig spareform? Vi snakker om alle fordelene med boligsparing for ungdom, og informerer deg om hvor lett det er å komme i gang med sparingen.
Det å kjøpe egen bolig er et veldig spennende øyeblikk, men det er også nervepirrende og skummelt. Hvordan skal det gå med økonomien? Du er kanskje endelig kvitt studiegjelden, eller har spart opp penger til å endelig få råd til den sydenturen du har drømt om. Så vet du at du alle pengene du har oppstart må gå i potten til boligkjøpet. Men heldigvis har du kanskje spart deg opp en liten pott på BSU-kontoen også?
Hva er egentlig BSU?
BSU står for BoligSparing for Ungdom og er en super spareform for deg som er ung. For å opprette en BSU, må du ta kontakt med banken din. De vil hjelpe deg i gang og komme med nødvendig informasjon samt litt tips på veien. Men alle de smarte tipsene om BSU finner du her!
Her er fordelene med BSU-sparing
- Om du sparer maks-beløpet på 27 500 kr per år, vil du få tilbake 5 500 på skatten
- Du kan allerede som 13-åring begynne å spare i BSU
- Det er lurest å begynne med BSU-sparing fra dagen du begynner å motta lønn du må betale skatt av
- Du kan spare på BSU fram til året du fyller 34, altså ut det året du er 33 år
- Den totale sparingen på en BSU-konto kan ikke gå over 300 000 kr
- Både du og samboeren din kan ha hver sin BSU-konto
- Du får alltid den beste renten til banken på innskudd i BSU
- Med BSU-sparing binder du deg ikke til fast sparing, men sparer i ditt eget tempo
Du burde altså starte tidlig med BSU-sparingen, men kanskje ikke så tidlig som 13 år. Noen av bankene har egne rabatter eller tilbud de lokker med for å få deg til å opprette en BSU-konto hos nettopp den. Når det blir din tur til å opprette en BSU-konto, så kan det være lurt å ta deg en titt rundt før du velger hvilken bank du vil gå for.
Hvordan få en god BSU start
Dagens boligmarked er tøft! Du som bor i Norge hører stadig om pressede priser. I tillegg har kravet til huskjøperne økt når det kommer til egenkapital. Du må faktisk ha 15% egenkapital når du skal ta opp et huslån. Jo tidligere du kommer i gang, desto bedre!
Her følger våre tips til hvordan du kan få en god BSU start:
- Start sparingen tidlig! Alle monner drar, så om det kun er 200 kroner i måneden du får til, så er det bedre enn ingenting.
- Velg den riktige banken for deg. Sjekk hvilken innskuddrente de tilbyr på BSU-kontoen, og oppnå de beste rentene som øker kapitalen på BSU-kontoen din.
- Bli god på planlegging. Selv om du er ung og vil leve livet, kan du være den første i vennegjengen som kjøper bolig om du allerede planlegger kjøpet med den smarte BSU-sparingen fra tidlig alder.
- Bli venn med banken. Når banken ser at du har oppsparte midler på BSU-kontoen din, vil de vurdere deg som betalingsdyktig og tillitsverdig. Med en slik tillit vil det være lettere for deg å få banklån.
Det finnes også noen feil man kan gjøre når man har sparer penger i BSU. Skatt.no har skrevet ned de fem største feilene du bør unngå for å ikke tabbe deg ut med BSU-midlene dine.
Regler for uttak av BSU
Når du har valgt å avholde pengene dine på en BSU-konto, så er det med den hensikt at du ønsker å benytte de til å kjøpe bolig. Men nå er det slik at kanskje ikke alle trenger å kjøpe seg bolig av ulike grunner.
Heldigvis så er det slik at BSU-midlene ikke er låst til å kun benyttes på kjøp av bolig, så her har vi en oversikt over de reglene som gjelder for uttak av BSU:
- Du kan bruke BSU ved kjøp av bolig, men også til nedbetaling av lån på boligen. Eller om du skal kjøpe tomt du skal bygge bolig på.
- Du kan også bruke BSU til å betale for å bygge garasje. For å benytte BSU-midlene til garasje må du i midlertidig gjøre dette innen 5 år etter huskjøpet, og garasjen må tilhøre huset ditt.
- Du kan også bruke BSU til å dekke for oppussing av boligen, påbygg av boligen eller vedlikehold. Dette er vedtatt så nylig som 1. juli 2021 og med virkning fra 1. januar 2021.
Dersom du velger å unngå reglene, og ikke bruke BSU-midlene dine til noen av de ovenstående alternativene, vil du kunne straffes. Om du blir fersket i å benytte BSU-pengene til annet enn du har lov til, må du gi beskjed til Skatteetaten om dette. Skatteetaten vil da kreve inn pengene du har mottatt i skattefradrag som følge av sparingen på BSU-kontoen din.
Viktig å vite om BSU
Nå har du sikkert forstått at det er lurt å spare på BSU. Du har også blitt kjent med alle fordelene det gir, samt når du kan benytte de oppsparte midlene dine på BSU-kontoen. Men det er også noen andre fakta som er viktig å vite om BSU, og som det ikke snakkes så mye om.
Mange lurer på om man kan opprette BSU-konto flere ganger? Nei, dette er dessverre ikke mulig. Når du først har benyttet sparemulighetene med BSU, og deretter «slått hull» på sparegrisen ved kjøp av bolig, så kan du ikke opprette ny BSU-konto selv om du fortsatt er godt under 34 år. Så sørg for at du har utnyttet maksimalt av alle fordelene denne type sparing har å gi før du velger å «knuse den».
BSU-feller du bør kjenne til
Det er mange fordeler med BSU, og blant disse er skattefradraget på opptil 5 500 kr per år. Men det kan også være greit å vite at du ikke får dette skattefradraget dersom du allerede eier, eller er medeier av en bolig.
Fra 2021 vil du ikke lenger kunne motta skattefradrag for BSU, dersom du allerede eier en bolig. Det kan også være lurt å ta til etterretning at pengene du har satt inn på en BSU-konto, ikke er like lett å ta ut igjen. De er øremerket til benyttelse av boligformål.
Om du halvveis i 20-årene står i en vanskelig situasjon økonomisk, vil ikke NAV kunne hjelpe deg dersom du har oppsparte midler på en BSU-konto. Så selv om du skulle trenge deres hjelp til livsopphold i en periode, vil du ikke kunne motta dette fra NAV så lenge du har penger på BSU.
En annen ulempe er at du mest sannsynlig ikke vil kunne benytte deg av skattefordelene de første årene du sparer i BSU. For selv om du klarer å spare noen hundrelapper i måneden, vil ikke dette være nok til å oppnå skattefordelen på 5 500 kr. Først når du har en stabil økonomi med midler til overs, vil du kunne klare å spare opp 27 500 kr i året på en BSU-konto.
Dersom du ønsker flere sparetips fra oss, kan du ta en titt på artiklene våre fullt i sparetips! Her kan du finne tips til billig oppussing av leiligheten, eller hvordan du skal sørge for en sparsom jul.
FAQ – Ofte stilte spørsmål
Hva er BSU?
BSU er en sparemetode som står for boligsparing for ungdom, og gir mange fordeler for de som ønsker å spare til bolig. Denne sparemetoden kan benyttes fra du er 13 til du er 34 år. Du kan opprette en BSU-konto i en valgfri bank.
Hvor mye kan man spare på BSU?
På en BSU-konto kan du spare opptil 300 000 kr. For å oppnå skattefradraget på 5 500 kr per år, må du spare 27 500 kr hvert år på BSU-kontoen.
Hvem kan få BSU?
Alle kan få en BSU-konto, og denne kontoen kan du ha fra du er 13 til du er 34 år. Men det er viktig å vite at du kun kan opprette BSU-konto en gang. Når du først har valgt å bruke pengene på BSU-kontoen, så vil det ikke være mulig å opprette en ny BSU-konto, og alle fordelene forsvinner.
Hvordan fungerer BSU?
Om du har en BSU konto, kan du spare opptil 27 500 kr. i året og få opptil 5 500 kr. i skattelette hvert år. Pengene du plasserer på en slik konto er øremerket til huskjøp, huslån, bygging av garasje eller andre påbygg som tilhører huset du eier.
Hvordan ta ut penger fra BSU?
Det er enkelt å ta ut pengene fra BSU-kontoen. Dette kan gjøres når som helst. Men husk at ettersom pengene er øremerket boligkjøp, vil du måtte tilbakebetale skattefradraget du har mottatt for de årene du sparte, dersom pengene blir brukt til et annet formål.