Å låne penger er noe de fleste blir nødt til å gjøre i løpet av et liv. I følge forskning.no har det blitt typisk norsk å låne penger, hvor et presset boligmarked med stadig voksende priser har ført til at flere og flere tar opp et boliglån. I forlengelse av dette har det blitt vanlig å bruke boliglånet til å finansiere forbruket sitt. I 2017 hadde nesten halvparten av de som hadde tatt opp boliglån de siste fem årene brukt det på et personlig forbruk. At det å låne penger derfor fyller en stor del av livet vårt er det ingen tvil om.
Hvis du selv står i en situasjon hvor du har bruk for å låne penger, kan det være mange spørsmål som dukker opp. Hvordan går du frem for å låne penger? Hvilken type lån har du bruk for og ikke minst råd til? Hvor skal du låne pengene? Hvor mye kan du egentlig låne? Alle disse spørsmålene er det viktig å finne svar på innen du setter i gang låneprosessen. For selv om det å låne penger er en god mulighet til å realisere personlige drømmer, så er det også en langvarig forpliktelse du ikke slipper unna.
Låne penger til bolig
Når du har kommet til det punktet at du ønsker å søke om et boliglån, så vil første steg være å finne en bank hvor du vil søke om å få et lån innvilget. Flere banker har elektroniske låneskjema som du skal fylle ut for å kunne søke om ditt ønskede lån. Per i dag vil du ikke kunne låne mer enn fem ganger inntekten din, men det finnes også andre faktorer som spiller inn og som avgjør hvor mye du får låne:
- Gjelden din skal regnes inn i beregningssummen
- 15 prosent egenkapital er et krav
- Du skal kunne tåle en rentestigning på 5 prosentpoeng
- Din betalingshistorikk
Som med alle regler er det også rom for avvik. Din bankrådgiver vil vurdere søknaden din og enten godkjenne den, eller komme med et tilpasset tilbud hun eller han mener passer deg bedre. Selv om banken, på lik linje med andre virksomheter som selger en tjeneste, ønsker å komme godt ut av et salg, så har de også dine interesser som en førsteprioritet. Mange tenker kanskje at långivere har en skjult økonomisk agenda, men dette er altså ikke tilfellet. Så lenge du undersøker godt i forkant, så finnes det flust med seriøse aktører på markedet som ønsker å hjelpe deg med å muliggjøre boligdrømmen din.
Hvilken type boliglån du kan få innvilget avhenger av flere faktorer. Både alder, inntekt og egenkapital spiller inn når det avgjøres hvor stor en sum du får lov til å låne. Hvor mye lånet ender opp med å koste bestemmes også ut i fra disse faktorene – dette fordi lånets rente blant annet justeres ut i fra dette. Det lånet du ender opp med å bli tilbudt avgjøres derfor ut i fra flere individuelle faktorer, så det er viktig at du undersøker grundig og forsøker å finne den banken som kan gi deg det beste tilbudet ut i fra dine forutsetninger.
Også når du skal låne penger til for eksempel en ny bil eller andre dyrere investeringer, så skal du fylle ut en søknad, som deretter vil bli vurdert av en økonomisk rådgiver. Vurderer hun eller han deg som en person som vil klare å nedbetale lånet ut i fra dets lånevilkår, så vil du mest sannsynlig få det innvilget. Vurderer de for eksempel inntekten din til å være for lav eller for usikker, så sier de trolig nei. Selv om det føles kjipt der og da, så reddes du mest sannsynlig fra en økonomisk situasjon du ikke ville kunne være i.
Låne med en kausjonist
Mange unge, eller de med lav inntekt og derfor lav egenkapital, vil ofte befinne seg i en situasjon hvor de har for lav egenkapital til å få innvilget et lån. Som hovedregel skal ikke bankene låne ut mer enn 85 prosent av prisen du skal betale for din nye bolig. Dette betyr at du som kjøper skal kunne stille med 15 prosent egenkapital for å kunne få lov til å låne de resterende 85 prosentene. Du skal også kunne dekke kjøpets omkostninger. En kausjonist kan sørge for at du kan kjøpe drømmeboligen din, selv om du ikke har den egenkapitalen som trengs. Hvis du har noen som kan stille som kausjonist, som fungerer som en garanti eller sikkerhet for banken, hvor de vet at lånet kan nedbetales, så kan du få lov til å låne mer enn 85 prosent av kjøpesummen. På samme måte, hvis du mangler den nødvendige egenkapitalen som kreves for å få innvilget et lån, så kan en kausjonist kompensere for dette. Siden dette er en stor økonomisk beslutning som ikke kommer uten risiko eller ansvar, så er det ofte foreldre som er kausjonister for barna sine. Det er en økonomisk ordning man ikke bør gå inn i uten å ha tenkt seg godt om.
Hvor mye du kan låne, vurderes ut i fra de forutsetningene du kommer med. Det finnes flere forbehold og retningslinjer som skal sikre at du ikke havner i en økonomisk knipe. Bankene er også opptatt av å sikre seg selv, på samme måte som at de ikke ønsker at du skal komme økonomisk skjevt ut. Din oppgave er å skape et realistisk bilde av hvordan du skal betale ned det lånet du ønsker å ta. Dette gjør du blant annet ved å skaffe deg godt bilde av hvilke utgifter lånet kommer med.
Forbrukslånets ulemper og fordeler
Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet, som betyr at du kan låne opp til en viss sum uten at du stiller sikkerhet i for eksempel bolig eller andre ting du eier. Fordelen med dette er at du kan få en relativt stor sum raskt, noe som kan være nyttig hvis du står ovenfor en uforutsett utgift som skal betales med det samme. Det du skal være obs på er at dette er et lån som helst skal nedbetales hurtig – rett og slett fordi renten ofte er høy. Sørg derfor for å lage deg et budsjett som gjør det enklere for deg å betale ned lånet til den fristen du har satt deg. Godt forarbeid er nøkkelen til å låne penger uten at det koster deg mer enn nødvendig.
FAQ
Hvor mye kan jeg låne til et hjem?
Når du skal låne penger til å kjøpe en ny bolig, så er det flere faktorer som spiller inn og som avgjør hvor mye du kan låne. Flere av bankene sier at du ikke kan låne mer enn opptil fem ganger egen inntekt før skatt. Det vil også stilles krav til en viss prosent egenkapital, for eksempel at du skal ha 15 prosent egenkapital for å få innvilget et lån. Noen banker tilbyr fordeler, som lavere rente hvis du er medlem av en bestemt forening eller organisasjon, samt lavere rente hvis du er under en viss alder. Noen ganger kan du få lov til å låne hele kjøpesummen, hvis du har høy nok inntekt og god nok sikkerhet. Hvor mye du ender opp med å få låne er derfor veldig individuelt.
Hvor mye kan jeg låne med en kausjonist?
Hvis du ikke oppfyller kravene for å få innvilget et boliglån, så kan du engasjere en kausjonist. I dagens boligmarked er det flere som bruker foreldrene sine som kausjonister for å få råd til å kjøpe seg en bolig. Kausjonisten gir en garanti for at lånet blir betalt og sørger for at du kan låne den samme summen som du ville ha fått, hadde du selv oppfylt lånekravene. Den eksakte sum avhenger igjen av flere forskjellige faktorer og er individuell.
Hvor mye kan jeg låne med egenkapitalen min?
Hvor mye du har i egenkapital er med på å bestemme hvor mye du får lov til å låne.
Ifølge Finanstilsynets retningslinjer, trenger du 15 % av boligens kjøpesum i egenkapital for å få innvilget et boliglån og din ønskede sum. Har du ikke nok egenkapital, kan alternativet være å ha en kausjonist.
Hvor mye kan jeg låne i forhold til inntekten min?
Inntekten din er også med på å avgjøre hvor mye du kan låne og flere banker har satt en grense hvor du kan låne opptil fem ganger egen inntekt før skatt. Denne grensen er satt for å sikre at du ikke låner mer enn hva du kan tilbakebetale.
Hvor mye kan jeg låne i forbrukslån?
Også størrelsen på et forbrukslån bestemmes av flere forskjellige faktorer. Hvor mye du kan få i lån vil være en individuell vurdering, som avgjøres av saksbehandler i banken etter at du sender inn en lånesøknad. Når de avgjør hvor stort et forbrukslån du kan få, så tas denne beslutningen ut i fra din evne til å kunne betale gjelden. Dette måles ved å se på inntekten din, dine kostnader, formue og gjeld.