Å flytte inn med partneren din er en spennende tid, men det er verdt å huske på at et samboerskap også kommer med en rekke rettigheter og plikter. Noen ganger oppstår det dessverre problemer som gjør at forholdet, og dermed også samboerskapet, bryter sammen. Andre ganger kan det være årsaker som dødsfall og ekteskap som gjør at et samboerskap går i forfall. Selv om det førstnevnte tilfellet ikke er noe vi ønsker skal skje, er det allikevel lurt å være klar over risikoen og være på forhånd i tilfellet uhellet skulle være ute. Hvis du nylig har flyttet inn sammen med noen, får du her alt du trenger å vite om en samboerkontrakt og hvorfor det kan være en god ide å opprette en med samboeren din.
Det å navigere i prosessen bak å lage en samboerkontrakt med partneren din kan virke komplisert, siden ideen i seg selv kanskje med det første ikke virker så tiltalende. Det er uansett viktig å få kontroll på hvem som eier hva, for det kan være smart å avklare hva som skjer med boligen, med arven og med andre eiendeler. Alt om arverett får du her.
Selv om man selv kan opprette en samboerkontrakt, anbefales det på det sterkeste å kontakte en advokat for å hjelpe deg og din partner gjennom en samboerskapskontrakt. I denne artikkelen vil videre, utover å gi deg alt du trenger å vite om en samboerkontrakt, også se på forskjellene mellom samboeravtaler og ekteskap og finne ut om en samboeravtale er det riktige valget for deg og din partner. Vi vil gå nærmere inn på:
- Hva er en samboerkontrakt
- Hvorfor er en samboerkontrakt hensiktsmessig
- Hvilke overveielser bør tas innen en kontrakt inngås
- Hva bør kontrakten inneholde
- Ofte stilte spørsmål
Hva er en samboerkontrakt?
En samboerkontrakt fungerer som en juridisk håndhevbar kontrakt, eller et dokument, som er skreddersydd for ugifte par eller enkeltpersoner som deler bolig. Formålet er å skissere prosedyrene for håndtering av økonomiske forhold, eiendomsordninger og personlige eiendeler i tilfelle separasjon eller uenighet som fører til separate boforhold. For eksempel legger denne avtalen til rette for en rettferdig deling av delte bankkontoer, sparing og mottatte gaver eller arv.
Som nevnt innledningsvis burde denne avtalen formaliseres gjennom en advokat, og det bør alltid tas stilling til en samboerkontrakt før man inngår i et samboerskap eller i begynnelsen av samboerskapet. Det vil være klokt å etablere disse avtalene i faser hvor man er i stand til å kommunisere omkring en slik prosess, i stedet for å vente til omstendighetene blir anstrengte. Selv om ingen forutser at et samboerskap kan ta slutt, kan uforutsette omstendigheter oppstå. I slike tilfeller kan en avtale vise seg å være fordelaktig og gjøre hele prosessen mer smidig og smertefri.
Samboeravtaler fungerer som en sikring for å sikre individuelle eiendeler, og fastslår at gjenstander som bringes inn i avtalen forblir eiernes respektive eiendeler også ved en eventuell oppløsning av samboerskapet. Det vil også kunne tas høyde for individuelle investeringer i felles eiendom. Les mer om investeringer som kan gi god avkastning her.
Hvorfor er en samboerkontrakt hensiktsmessig
Det finnes flere motiver bak ønsket om en samboeravtale, men som oftest dreier det seg om fremme klarhet og en felles forståelse om en rettferdig behandling ved et eventuelt brudd i samboerskapet. En samboeravtale har potensiale til å redusere potensielle utfordringer som kan oppstå i slike situasjoner. Videre kan den bidra til å tydeliggjøre rettigheter og forventninger mellom partene. Viktigheten av samboeravtaler ligger i deres evne til å klargjøre vilkår og forventninger som definerer forholdet mellom to individer. Noen andre fordeler ved en samboerkontrakt er:
- Begge parter beskyttes: Alle får rett til egne eiendeler, og felleseiendeler blir rettferdig fordelt
- Bestemmelsesdokument: Dokumentet fastsetter hvordan eiendeler skal fordeles, selv om man befinner seg i en situasjon hvor man ikke kan bli enig
- Sparer tid og resurser: En samboerkontrakt vil gi vesentlige besparelser i både tid og ressurser når et forhold avsluttes.
Dette bør du vite før du inngår en samboerkontrakt
Før du inngår en samboerkontrakt er det viktig å være klar over at dette er et bindende dokument som vil ivareta begge parter på en trygg og sikker måte. Kontrakten sørger for at den enkelte part hver får sine rettigheter når det kommer til hvordan eiendeler og andre verdier skal fordeles. Denne kontrakten vil tydeliggjøre hvem som rent rettmessig og juridisk vil stå til eie av ulike eiendeler, og derfor er det nødvendig å klargjøre og ha en felles forståelse av nettopp dette. Et annet aspekt som er nødvendig å være klar over før du inngår en samboerkontrakt, er at man ikke automatisk arver sin partner ved dødsfall, selv om en samboeravtale er inngått. Her vil det være et testament som vil være gjeldende, selv om en kontrakt vil være viktig i forhold til å definere hvem som eier hva.
Innholdet i en samboerkontrakt
Det kan være mange aktuelle ting å ha med i en kontrakt mellom to parter, men det er viktig å få kontrakten opprettet. Det viktigste er at den tydeliggjør helt klart hvem som står til eie av hva. Utover personalia, er dette noen av de viktigste tingene å ha med i kontrakten:
- Egeneide eiendeler/ verdier: Dette innebærer alle eiendeler og verdisaker som den enkelte part har bragt med seg inn i forholdet, og som den enkelte part selv har eid før et samboerskap ble inngått. Ved et brudd vil den enkelte part stå til rette for å bevare disse eiendelene. Her skal man grundig utfylle hvilke eiendeler man har, og skrive det inn i kontrakten.
- Felles eiendeler: Felles eiendeler deles likt mellom partene
- Bolig: Dette er blant de viktigste eiendelene å få regulert gjennom en samboerkontrakt. Det bør tydelig fremkomme hvem som eier boligen, og hvilke avtaler som vil være gjeldende for den andre part. Her bør det tas stilling til om eventuelle leiekostnader for den andre part skal gjelde som gradvis at parten gradvis, og over tid, kjøper seg inn i boligen, eller med hvilken prosentandel de ulike partene har kjøpt boligen med.
- Fordeling av regninger: Det bør fremkomme hvordan regninger skal fordeles i forholdet, og derfor bør man etablere en avtale om hvordan den felles økonomien skal drives.
- Lån og andre økonomiske forpliktelser: Har man gjeld vil denne gjelden forbli vedkommende sitt eneansvar. Ved felles lån vil fordelingen deles mellom to parter.
- Forsikringer: Utbetaling fra forsikringer er den enkeltes særeie, med mindre det dreier seg om forsikringer som erstatter felles eiendeler.
- Arv: Arv er særeie, og vil alltid tilhøre den arvende part uansett hvor lenge et samboerskap har vært i varighet.
Få derfor i forkant en oversikt over alle egne og felles eiendeler, samt andre store verdier, og gå i gang med opprettelsen av en kontrakt. Det finnes mange maler ute som vil guide dere gjennom alt som skal utfylles og tas med i kontrakten, eller så kan man som nevnt før, få juridisk hjelp slik at alle parter blir ivaretatt på best mulig måte.
Forskjellen på ekteskap og samboerskap
Noen ganger kan det være vanskelig å forstå forskjellen når det kommer til å skille mellom samboerskap og ekteskap. Selv om man i begge tilfeller bor sammen med en partner, er et ekteskap et formelt anerkjent partnerskap mellom to individer. Et samboerskap er en lovlig ordning mellom to personer som bor på samme bosted. Hovedforskjellen på disse to samlivsformene er på hvilke rettigheter og plikter man har innenfor de ulike rammene. Dette dreier seg spesielt når det kommer til deling av eiendel og verdisaker. For gifte par, vil ekteskapsloven sørge for rettigheter og føringer når det kommer til dette, om ikke man har inngått avtale om fullstendig særeie, mens det for samboere ikke finnes en entydig ramme og lov som siker individuelle rettigheter. Det er også store forskjeller når det kommer til arv. Her kan du lese mer om forskjellene mellom samboerskap og ekteskap.
FAQ – Ofte stilte spørsmål
Hvor mye koster det å benytte seg av en advokat i denne prosessen?
Kostnaden for å benytte seg av en advokat når en samboerkontrakt skal inngås kan variere avhengig av en rekke faktorer, inkludert kompleksiteten til avtalen og individuelle forskjeller på priser hos ulike advokatfirmaer. Generelt sett vil kostnadene ligge mellom ca. 2000 kr til 6000 kr.
Er det dyrt å investere i en samboerkontrakt?
Som nevnt ovenfor vil det forekomme noen utgifter ved å benytte seg av en advokat når en samboerkontrakt skal inngås, men man kan med fordel også inngå en kontrakt uten advokat.
Har denne kontrakttypen en utløpsdato?
Samboeravtaler har ingen utløpsdato. De forblir i kraft til de sies opp eller endres ved gjensidig avtale mellom partene eller ved en rettskjennelse. Det anbefales at samboeravtaler gjennomgås med jevne mellomrom for å sikre at de fortsatt reflekterer partenes ønsker og forhold, og at nye eiendeler tilføres.
Hvorfor er det forskjeller i rettighetene til samboere og til personer som er gift?
Et ekteskap er en juridisk bindende avtale, i motsetning til et samboerskap, og derfor følger det mer rettigheter og lover som ivaretar og medfølger et ekteskap.
Kan man bryte en samboerkontrakt?
En samboerkontrakt kan ikke brytes, men den kan endres underveis. Det kan komme endringer i både hva som er ene-eie og felleseie, eller så kan man ha inngått andre avtaler med en samboer som vil være nødvendig å få med i kontrakten.